En knapp vecka före sportlovet går Region Stockholm ut med nya restriktioner, bland annat karantänsregler efter utlandsresa för skolelever samt fjärrundervisning för både högstadium och gymnasium under vecka 10.

– Det är jättebra att beslutet kom nu för hela regionen, säger utbildningschef Astrid Täfvander och fortsätter:

– Vi vill i största möjliga mån hålla skolorna öppna för att eleverna ska få så bra undervisning som möjligt, men utifrån den ökade smittspridningen i Stockholms län så är det här bra. Vi behöver alla ta ansvar.

Den som åker utomlands under sportlovet måste stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar. Det gäller även elever i förskoleklass.

Många har säkert redan planerat sportlovet – kunde inte den här informationen kommit tidigare?

– Beslutet kom ju först i går och information är på väg ut till vårdnadshavare. Det är klart att man vill veta så fort som möjligt och den planeringshorisonten hade varit önskvärd från föräldrar, lärare och elever. Samtidigt är det svårt att styra pandemin och när vi är inne i den måste vi kunna fatta snabba beslut, säger Astrid Täfvander.

Det handlar om att testa sig så fort som möjligt efter att återkomst till Sverige och att testa sig igen fem dagar efter ankomsten. Man ska även stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Det gäller också om test för covid-19 är negativa.

Fjärrundervisning

Enligt utbildningschef Astrid Täfvander var det redan förberett för fjärrundervisning i Väsby under vecka 10 (se faktaruta vad som gäller).

Kulturskolans kommer att starta upp sin verksamhet från och med den 15 mars. Verksamheterna kommer då att förläggas efter skoltid samt i lokaler som inte används av fritidshem.