Texten summerar de problem med A-traktorer som regeringen vill titta på Foto: MostPhotos

Nya regler ska få fart på A-traktorn

Snabbare "bilar" men svårare förarprov. Så vill regeringen minska köer och olyckor med A-traktorn.

  • Publicerad 11:32, 21 okt 2021

Har du hamnat bakom en "bil" med röd varningstriangel fastsatt på bagageluckan på sistone och samtidigt svurit för dig själv hur långsamt det går?

Det finns en rak förklaring till varför fordon med tonåringar som puttrar fram i 30 km/ blivit allt vanligare. Förra året sänkes nämligen de tekniska kraven för att få bygga om en bil till A-traktor. Det har lett till att antalet registrerade fordon skjutit i höjden.

Enligt vägtrafikregistret har nästan 7 800 A-traktorer registreringsbesiktats efter den 15 juli 2020.

Nu vill regeringen ändra reglerna för det allt populärare fordonen.

"Viktigt för många ungdomar"

Strängare förarprov och krav på bälte är två av de förslag för att det ska bli säkrare för A-traktorer i trafiken.

– Det har blivit alltmer populärt, och det är ju viktigt för många ungdomar att kunna köra med sin A-traktor. Men det måste vara på ett säkert sätt, det måste också vara på ett sätt som inte skapar köer på 2 plus 1-vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.

Regeringen vill också att A-traktorer ska få köra fortare än dagens 30 km i timmen.

Väcker känslor

Totalt finns i dag mer än 36 000 A-traktorer i Sverige.

– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, konstaterar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i en kommentar.

Regeringen har gett transportstyrelsen i uppdrag att se över reglerna. Utredningen ska presenteras 1 november 2022. Fram tills dess får A-traktorn rulla på i samma takt.

Mopedbilen och A-traktorn

En mopedbil är juridiskt sett en moped, men ser ut som en liten bil. Den får köra i 45 kilometer i timmen och är till största del byggd av plast på grund av att de inte får väga för mycket. Ofta är de relativt dyra på grund av små produktionsserier. Priset för en ny ligger mellan 100 och 200 tusen kronor.

En A-traktor är ett fordon som är registrerat som en traktor som får köra i 30 kilometer i timmen. I praktiken rör det sig nästan alltid är en ombyggd bil där passagerarsätet kapats så att det bara finns plats för föraren och en passagerare. I folkmun kallas A-traktorn ofta för EPA.

De mest populära bilmodellerna som byggs om till A-traktor är:

Volvo: 57 procent

Nissan: 12 procent

BMW: 5 procent

Visa merVisa mindre

En mopedbil är nästan alltid gjord av plastmaterial. Foto: Wikimedia Commons