Det har gått ungefär ett år sedan Anna Lindqvist tillträdde som chef för lokalpolisområde Södermalm. Trots det har hon inte varit mycket i polishuset vid Mariatorget med anledning av pandemin, men rör sig ändå vant i de lite slitna lokalerna.

– Som ny chef vill man vara på plats, närvarande. Men det har ändå fungerat okej, säger hon.

Senast kommer hon från Linköping, där hon också var lokalpolisområdeschef och med om att bygga upp den nya organisationen när polisen blev en samlad myndighet 2015.

– I Linköping finns särskilt utsatta områden, studentstäder och landsbygd. Här finns ett stort nöjesliv och mycket missbruksproblematik, allt samlat på liten yta.

En stor del av jobbet handlar om hur polisiära resurser ska prioriteras, det handlar om att hitta balans i att hålla ordning i nöjeslivet, jobba brottsförebyggande och utreda de brott som sker.

– Vi har en fin nära samverkan med andra lokalpolisområden och en vilja från staden, företagare och fastighetsägare att möta oss i arbetet.

Tufft år

I början av året slog utredningsgrupperna på Södermalmspolisen larm om hög arbetsbelastning. I en anmälan till Arbetsmiljöverket stod att anställda hade svårt att sova och lätt att falla i gråt.

Åtgärder har vidtagits enligt Anna Lindqvist, som dock konstaterar att det har varit ett år då polisen har fått jobba hårt. Trycket är fortfarande högt, men att det blir bättre ju mer man hjälps åt polisområden emellan.

– Men det är lätt att det brottsförebyggande hamnar i skymundan. Där måste vi ta ett kliv framåt och hitta en kontinuitet.

Okej vara sig själv

Ett steg i den riktningen är att skapa bättre relationer med malmens invånare. Anna Lindqvist nämner att när de exempelvis har poliser stående i Hornstull, upplever många att det känns tryggare.

– Vi kan ha samma personal på plats där, under bestämda tider. Så kan vi skapa långsiktiga relationer både med boende och företag.

När Anna Lindqvist ser tillbaka på det år som gått konstaterar hon att polisen här har en organisation som är väl rustad för sitt uppdrag. Hon påpekar också att hon gillar just Södermalm.

– Det är en tillåtande stadsdel, där det är okej att vara sig själv och det finns många unika butiker. Jag älskar att sitta på något veganställe och bara se på dem som promenerar förbi.