Botkyrka/Salem

Den 1 oktober ska alla medarbetare inom kommun och region som regel ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Det har Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbunden kommit överens om.

Inga problem för Salems verksamheter, menar HR-chefen Ulf Haraldsson.

– Det påverkar främst våra 24-timmarsverksamheter, som särskilda boenden, hemtjänst och personlig assistans. Men det handlar mest om att omfördela scheman, säger han.

Vad ser du som de största riskerna med den här förändringen?

– Det skulle vara att det kan minska vår attraktivitet som arbetsgivare och att det kan bli svårare att rekrytera personal till de här yrkena.

Ulf Haraldssons reflektion är att de här förändringarna riskerar att slå desto hårdare mot arbetstagarna.

– Man kan inte längre planera ihoptryckta pass för att få till en längre sammanhängande ledighet vilket är en möjlighet som många av våra medarbetare uppskattar, säger han.

Skakigare i Botkyrka

Botkyrka kommuns analys låter annorlunda. Kommunens vård- och omsorgsförvaltning menar snarare att de nya las-reglerna ställer till det för schemaläggning och bemanning samt att det till en början kan leda till ökade kostnader.

En del av förklaringen ligger i kommunens mål om att i så stor utsträckning som möjligt erbjuda heltidstjänster inom sina vård- och omsorgsboenden.

– För att kunna lägga schema enligt förändringen i kollektivavtalet med längre dygnsvila, framför allt jourtjänstgöring, kan det bli så att vi behöver anställa en person som vi har behov av på 50 procent men på grund av målet om heltidstjänster måste vi anställa på 100 procent, säger Åsa Olsen, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka kommun.

En lösning som nu ska testas är att en medarbetare ska ha en avdelning som hen arbetar mestadels av tiden på, men att vissa pass förläggs på andra avdelningar. På ett äldreboende med flera avdelningar innebär det inte mycket mer än att man får arbeta pass på fler avdelningar på samma boende.

– Där ser vi en möjlighet när vår personal får jobba på fler enheter, lära sig andra saker och bredda sig kompetensmässigt, säger Åsa Olsen.

Men på ett gruppboende, som kan bestå av en eller några få avdelningar, är det desto skakigare. Där kan det bli aktuellt att en medarbetare får arbeta i huvudsak på en enhet men göra pass på andra gruppbostäder.

– Det handlar om att en gruppbostadschef kan ha flera boenden inom sitt område men där försöker vi att hitta en lösning så att varje medarbetare i möjligaste mån får fortsätta under samma chef, säger Åsa Olsen.

Hon men att det ekonomiskt utmanande läget där de måste anställa fler medarbetare för att klara schemaläggningen kopplat till den ökande dygnsvilan kommer att pågå några år medan man implementerar det nya arbetssättet.