Tystare klassrum, skenor i taket för flytt av elever mellan olika rum utan tunga lyft och ett avancerat brandlarm som alla elever ska kunna höra. Det är några av nyheterna i den nya grundsärskolan som invigdes under fredagen.

Det har varit klart sedan länge att särskoleeleverna i kommunen ska få nya lokaler. Och i samband med skolstarten för höstterminen har de fått flytta in i byggnaden som ligger bredvid centralskolan i Märsta.

– Det känns jätteroligt att få inviga en helt ny skolbyggnad för Grundsärskolan. Det är väldigt värdefullt att elever, föräldrar och lärare har fått vara med i utformandet av en skola anpassad för elever med specifika behov, säger Ingela Hamlin, förvaltningschef barn- och ungdomsförvaltningen.

Utformats av elever

Hur skolan skulle se ut och utformas har eleverna själva, deras vårdnadshavare samt pedagoger varit med och tyckt till om.

Trots invigning är allt inte riktigt klart än. Arbetet med att utveckla skolgården efter behov fortsätter löpande. Nu när eleverna har flyttat in testas allt på riktigt, då finns tid att anpassa lokaler och rastverksamhet. Snart kommer skolgården att kompletteras med en klätterställning.

Nästa år kommer ytterligare några kompletteringar. Så som en ny idrottshall, som ska delas mellan Grundsärskolan och Centralskolan. Den gamla ska rivas och ge plats åt ett helt nytt aktivitetsområde.

Grundsärskolan är en skolform som är anpassad för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning eller annan hjärnskada. Grundsärskolan är en egen skolform med egen läroplan och egna kursplaner.