Den nya förskolan nere vid vattnet mellan Fredrikstrand och Ekerö centrum, i det som så småningom ska bli ett helt bostadsområde, börjar bli klar.

 Tappsunds förskola är klar utvändigt och arbetet pågår nu inomhus och med att bygga upp förskolegården.

– Det börjar så smått bli färdigt och vi räknar med att allt ska vara klart till årskiftet, säger Johanna Stafström som är kommunikatör på Ekerö kommun.

Öppning dröjer

Men även om huset är färdigbyggt kommer inte själva verksamheten dra igång förrän tidigast till senvåren, och kanske först till höstterminen.

– Glappet mellan färdigbyggd förskola och verksamhetsstart beror på att det inte finns så många förskolebarn i kö till januari, vilket i sin tur beror på att de planerade bostäderna vid Ekerö strand inte är klara, säger Johanna Stafström.

Förskolan kommer så småningom ha fem avdelningar med rum för mellan 80 och 100 barn, men så många kommer det inte vara från början.

Kan ändras snabbt

– Minimum för att öppna förskolan är täckning för cirka två avdelningar som planen ser ut just nu. Saker kan ändras snabbt och ser vi att det fylls på med barn genom till exempel ökad inflyttning så kan vi öppna upp tidigare, säger Johanna Stafström.

Eventuellt kommer också plats behövas ge till barn från Lovön. Om Drottningholms förskola behöver stänga är Tappsunds förskola nämligen en av de förskolor som barnen därifrån kommer evakueras till.

Kan köa efter nyår

Föräldrar kommer kunna sätta sina barn i kö till den nya förskolan efter årsskiftet när förskolan är klar.

Det är ännu inte bestämt vilket rektorsområde förskolan kommer tillhöra.