– Det här var förra arrendatorn Sörens verkstad i 40 år, men jag har valt att göra om det till gårdsbutik, säger Jesper Strandberg Westin, och öppnar dörrarna till Truten, en blandning av kafé och butik med lokalproducerad glass, dryck, sylt och marmelader, och annat smått som är tillverkat i Värmdö.

Jesper är ny arrendator på Småängsgården i Björnöreservatet och håller fortfarande på att flytta in sig själv, sin partner och sina djur. Den tidigare bonden gick i pension förra året och det skapade en öppning, berättar Jesper.

– Jag ser en möjlighet att utveckla gården och på sikt kunna livnära mig på det här, därför valde jag att hoppa på det. Plus att det är helt galet vackert här ute.

Strandfik

Han har kvar sitt jobb som djurvårdare på Skansen, där han hoppar in vid behov, men hoppas så småningom kunna jobba enbart med gården.  

Något han redan har dragit igång är att hyra ut fler stallplatser än tidigare till hästägare, en annan är det nyöppnade gårdskaféet Truten, där han även kommer att sälja lådor med kött från gårdens djur. De kommer att kunna beställas olika perioder under året.

– Jag fick precis klart att jag får ha ett litet Truten-kafé vid Torpesands badplats i sommar också, jättekul!

Gårdskaféet, som också säljer lokal korv som man får grilla själv, är tänkt som ett vattenhål för naturreservatets besökare, enligt Jesper. Skälet är att det bara går att ta sig dit de sista kilometrarna till fots eller med cykel.

Ett tredje ben som också är i full gång är stuguthyrningen. Den sköttes tidigare av Skärgårdsstiftelsen, men har nu tagits över av Jesper. De två stugorna Ramsviken och Norrviken ingår i hans arrende, mot att han hyr ut till föreningar och organisationer med inriktning mot friluftsliv.

– De tider som blir över hyrs ut till privatpersoner, och det är stor efterfrågan. Vi har redan haft flera större läger som anordnats härute.

Hans uppdrag från Skärgårdsstiftelsen, som äger och hyr ut gården till honom, är att hålla markerna öppna och tillgängliga med hjälp av betesdjur och slåtter. Och eftersom man får promenera genom hagarna så är sannolikheten att stöta på hans djur om du besöker Björnö, stor.

Stort behov av betesdjur

I ett uppstartsskede har Jesper 15 kor, fem får, två getter, fyra höns och två tuppar på gården, alla är olika svenska lantraser. Och sju hästar som är inackorderade.

I Björnö finns massor av mark som behöver hållas efter så att det inte växer igen, enligt Jesper.

– Jag har så stora hagar här att det skulle räcka till dubbelt så många betesdjur, men mitt problem är att ladugården inte lika stor. Jag har i dagsläget inte plats för 30 kor inne på vintern, därför kan jag inte ta emot fler just nu, säger han.

Just den här dagen är det hagbyte. Det betyder att Jesper går före och ropar på sitt ko-vis så att hela gänget följer efter honom.

– Ska jag vara ärlig var jag inte helt säker på att de skulle följa efter mig. Men det var ju bra, nu vet jag att de gör det, skrattar han.