Björnö-bonde. Jesper Strandberg Westin visar var i området hans hans djur betar för tillfället. Foto: Pekka Pääkkö

Nya bonden i Björnö öppnar gårdsbutik och strandfik

Björnö naturreservat har fått en ny bonde – och nya gårdsfiket Truten. Jesper Strandberg Westin har även hunnit starta stuguthyrning och försäljning av gårdskött.

  • Publicerad 09:00, 1 jul 2022

– Det här var förra arrendatorn Sörens verkstad i 40 år, men jag har valt att göra om det till gårdsbutik, säger Jesper Strandberg Westin, och öppnar dörrarna till Truten, en blandning av kafé och butik med lokalproducerad glass, dryck, sylt och marmelader, och annat smått som är tillverkat i Värmdö.

Jesper är ny arrendator på Småängsgården i Björnöreservatet och håller fortfarande på att flytta in sig själv, sin partner och sina djur. Den tidigare bonden gick i pension förra året och det skapade en öppning, berättar Jesper.

– Jag ser en möjlighet att utveckla gården och på sikt kunna livnära mig på det här, därför valde jag att hoppa på det. Plus att det är helt galet vackert här ute.

Strandfik

Han har kvar sitt jobb som djurvårdare på Skansen, där han hoppar in vid behov, men hoppas så småningom kunna jobba enbart med gården.  

Något han redan har dragit igång är att hyra ut fler stallplatser än tidigare till hästägare, en annan är det nyöppnade gårdskaféet Truten, där han även kommer att sälja lådor med kött från gårdens djur. De kommer att kunna beställas olika perioder under året.

– Jag fick precis klart att jag får ha ett litet Truten-kafé vid Torpesands badplats i sommar också, jättekul!

Gårdskaféet, som också säljer lokal korv som man får grilla själv, är tänkt som ett vattenhål för naturreservatets besökare, enligt Jesper. Skälet är att det bara går att ta sig dit de sista kilometrarna till fots eller med cykel.

Lokalproducerat. Jesper Strandberg Westin i Småängsgårdens nya butik och kafé - Truten. Foto: Pekka Pääkkö

Kompishäng. "Det första en ko gör när den släpps in i en ny hage är att gå runt hela hagen och kolla gränserna. Det är slår aldrig fel" säger Jesper Strandberg Westin, och klappar om sina fyrbenta vänner. Foto: Pekka Pääkkö

Gårdsliv. Jesper Strandberg Westin med Sarah Franzén, som hyr stallplats på Småängsgården åt sin fina ardenner Sebbe. Foto: Pekka Pääkkö

Ett tredje ben som också är i full gång är stuguthyrningen. Den sköttes tidigare av Skärgårdsstiftelsen, men har nu tagits över av Jesper. De två stugorna Ramsviken och Norrviken ingår i hans arrende, mot att han hyr ut till föreningar och organisationer med inriktning mot friluftsliv.

– De tider som blir över hyrs ut till privatpersoner, och det är stor efterfrågan. Vi har redan haft flera större läger som anordnats härute.

Hans uppdrag från Skärgårdsstiftelsen, som äger och hyr ut gården till honom, är att hålla markerna öppna och tillgängliga med hjälp av betesdjur och slåtter. Och eftersom man får promenera genom hagarna så är sannolikheten att stöta på hans djur om du besöker Björnö, stor.

Stort behov av betesdjur

I ett uppstartsskede har Jesper 15 kor, fem får, två getter, fyra höns och två tuppar på gården, alla är olika svenska lantraser. Och sju hästar som är inackorderade.

I Björnö finns massor av mark som behöver hållas efter så att det inte växer igen, enligt Jesper.

– Jag har så stora hagar här att det skulle räcka till dubbelt så många betesdjur, men mitt problem är att ladugården inte lika stor. Jag har i dagsläget inte plats för 30 kor inne på vintern, därför kan jag inte ta emot fler just nu, säger han.

Just den här dagen är det hagbyte. Det betyder att Jesper går före och ropar på sitt ko-vis så att hela gänget följer efter honom.

– Ska jag vara ärlig var jag inte helt säker på att de skulle följa efter mig. Men det var ju bra, nu vet jag att de gör det, skrattar han.

Fikapaus. Småängsgårdens utekafé Truten. Foto: Pekka Pääkkö

Djurliv. På Småängsgården finns i nuläget fyra hönor och två tuppar, men fler är på gång. Ett 15-tal kycklingar kommer snart att kläckas. Foto: Pekka Pääkkö

Viktig uppgift. Jesper Strandberg Westin ropar med sig korna för att flytta dem till en intilliggande hage som behöver betas av. Foto: Pekka Pääkkö

Björnö

Vad: 948 hektar stort naturreservat med bad, vandringsleder, Skogsmullespår, snorkelleder, gårdskafé, läger-, grill- och campingplatser, stuguthyrning, utkikstorn med mera. Ägs och sköts av Skärgårdsstiftelsen.

Var: Längst ut i kustbandet på Ingarö, Värmdö kommun.

Hur: Buss 428X från Slussen till hållplats Björnö naturreservat, cykel eller bil, parkering finns, men den blir snabbt full under högsäsong. Egen båt och kajak funkar också, finns flera naturhamnar att lägga till.

Visa merVisa mindre

Truten

Gårdsbutik och kafé som ligger på Småängsgården, mitt inne i Björnöreservatet. Planen är att hålla öppet varje dag från 1 juli, det gäller även lilla Truten vid Torpesands badplats. Se öppettider på Facebook/Jesper Strandberg Westin och Instagram/Kossaniskogen. Även kontakt angående stuguthyrningen sker den vägen.

Egna FB- och Instakonton för Truten och stugorna är på gång, men inte klara ännu.