Mitt i har flera gånger rapporterat om stadens beslut att stänga tre fristående förskolor. Utbildningsnämnden har gjort en ny bedömning av behovet av att stänga Al-Azharstiftelsens förskolor i Husby och Vällingby.

Enligt nämnden finns ingen akut risk för att stiftelsen ska gå i konkurs varför nämnden säger att förskolorna får vara öppna åtminstone fram till 10 augusti.

För den fristående förskolan Ryttis i Vinsta finns inget motsvarande beslut.

Om förvaltningsrätten beslutar att gå på utbildningsnämndens linje när det gäller de tre förskolorna kan Ryttis behöva stänga samma dag rätten meddelar sin dom. Men datumet för en stängning kan också i så fall skjutas upp. Al-Azhar-förskolorna får, om de ska stängas, vara öppna fram till 10 augusti.

Brister i ekonomin

Enligt Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad, brister förskolornas ekonomiska redovisning.

Samtliga ägare till de tre förskolorna har överklagat. I och med överklagandena har datumet för senaste dagen för stängning skjutits fram till dess att förvaltningsrätten meddelar dom.

I ett mejl skriver Ryttis verksamhetsansvarige Maurits Grönlund att förskolan inte förstår skälen till återkallande av tillståndet:

"Vi följer skollagen och studieplanen och de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva verksamheten är tryggade, vilket de har varit i 27 år."

En muntligt förhandling mellan Al-Azharstiftelsen och utbildningsnämnden ska hållas den 16 mars. För Ryttis finns ännu inget förhandlingsdatum.

Läs även: Staden stänger fristående förskolor

Läs även: S vill säga upp Al-Azharskolan från sina lokaler