Majorna

På stadens uteserveringar trängs nu göteborgare och turister i sommarvärmen.

En del är till och med beredda att köa en stund för det där perfekta fönsterbordet på Avenyns solsida eller för att njuta av utsikten från någon av Göteborgs trendiga takbarer.

Men för den som inte är så noga med vare sig kvällssol eller vidsträckta vyer, utan främst letar efter ett billigt hak att sänka några kalla på, kan det vara knepigare att veta vart man ska styra kosan.

Som en lösning på problemet har systemutvecklaren Thomas Finbom från Majorna lanserat appen Cheapest Drink Finder.

"Otrolig respons"

Med utgångspunkt från användarens GPS-position hittar den snabbt billigaste ölen eller vinet i närheten.

– Den här idén har jag haft i säkert två år, men när man jobbar heltid så är det lite svårt att hitta tiden, eftersom det här är något jag sysslat med på fritiden. Men nu äntligen är en första version till iOS släppt och inom kort kommer även en Android-version.

På bara några dagar har appen laddats ner över 700 gånger och feedbacken har inte låtit vänta på sig.

– Jag har fått en sådan otrolig respons, hundratals likes och delningar och recensioner på olika sociala medier. Jag tror det handlar om att användarna själva får vara delaktiga i att utveckla appen, säger Thomas Finbom.

Stor stark. Än så länge utgår appen från en "random öl", men så småningom ska användarna även kunna lägga in ölsort och storlek på öl i appen.

Stor stark. Än så länge utgår appen från en "random öl", men så småningom ska användarna även kunna lägga in ölsort och storlek på öl i appen.

Mostphotos

Städar upp sig själv

I appen Cheapest Drink Finder kan vem som helst lägga till en pub och berätta vad en öl, en cider, ett glas vin eller cava kostar. Andra användare ger sedan ett omdöme huruvida priset stämmer eller inte och kan även skriva recensioner.

– Ju fler stjärnor ett ställe har desto större är sannolikheten att priset stämmer. På så sätt städar appen samtidigt upp sig själv. Skulle någon till exempel lägga in att en öl kostar 20 kronor, fast att det inte stämmer, så kommer det snabbt att röstas ner.

I appen kan man även se en pubkarta över alla inlagda ställen i närheten av ens position.

Kommer att utvecklas

Än så länge är appen fortfarande i uppstarten och Thomas Finbom har många idéer för hur den ska utvecklas. Dessutom får han hela tiden nya förslag från användarna.

– Nu utgår man från en "random öl", men framöver ska man även kunna lägga in storlek och ölsort. Längre fram skulle jag även vilja ha en dialog med restaurangerna för att kunna highlighta dem på något sätt.

Än så länge är appen bara släppt i Sverige, men i samband med lanseringen av Andoid-versionen är planen att den också ska bli tillgänglig för folk i hela världen.

– Redan nu har jag sett att svenskar lagt in till exempel pubar i Danmark. Eftersom appen utgår från gps-positionen är tanken att man med hjälp av Cheapest Drink Finder ska kunna hitta en billig öl, var man än befinner sig.