– Det här är så viktigt, det blir en motsats till att sopa något under mattan. Dels diskussionen om psykisk ohälsa, men också om konsten. Nu sätter vi den diskussionen på Milleniumplatsen på Avenyn, säger Inez Edström Thoresson, konstnär i konstateljéerna på Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett uttalande.. 

Omkring 25 till 30 av alla de konstnärer som ställer ut har på något sätt varit i konstateljéerna på Sahlgrenska som finns i anslutning till de psykiatriska vårdavdelningarna. Flera av konstnärerna har även på något sätt fått psykiatrisk heldygnsvård.

Viktigt att synliggöra

Att skapa i ateljéerna har länge varit en aktivitet för inneliggande patienter och en frizon för självutveckling. Men konstverken har aldrig tidigare nått ut till en bred publik på samma sätt. 

– Låt oss prata om konst och hälsa. Att bli synlig är ett bra begrepp för ofta är konstnärerna som vi har i ateljéerna osynliga, eller kan känna sig osynliga. Men när vi målar tillsammans blir de synliga, säger Stefan Karlsson, konstnär i konstateljéerna på Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Utställningen pågår till och med 31 januari 2023.