De senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna i Storstockholm och centrala Stockholm backade med två, respektive en, procent under maj månad. Detta efter en lång period av uppåtgående priser.

– Att temperaturen på bostadsmarknaden sjönk i maj var både väntat och naturligt. Inbromsningen syns tydligast i Stockholm. Det är också den marknad som gått starkast under det senaste året. Skillnaden mellan ut- och slutpris sjunker också, vilket är positivt för köparna och vittnar om en lugnare marknad, säger Mäklarsamfundets vd Jonas Rosén.

https://www.mitti.se/bostad/lagre-puls-pa-stockholms-bostadsmarknad/repvee!CNdapZcv9cKR9P6PhBQYPw/

Inget större ras

Enligt Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling, är det dock inte tal om någon stor förändring på bostadsmarknaden.

Snarare än stabilisering.

– På de flesta orter har priserna stått stadigt eller fallit något. De som menar på ett ras är fortsatt helt fel ute. Det är möjligt att priserna fortsätter en bit nedåt, men det är inget dramatiskt prisfall, säger han.

Stockholm, som har de högsta snittpriserna, är den marknad där priskorrigeringen är tydligast. En trea på 75 kvadrat har i snitt minskat med nära 375 000 kronor, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

https://www.mitti.se/nyheter/da-stors-vi-mest-av-vara-grannar/repvcx!AIHMmI5TqoFertE4FXzCfQ/

Svårsålt och trögt på marknaden

Under maj såldes 9 800 bostadsrätter i landet vilket är en nedgång med minus 13 procent jämfört med 2021. Samma tendens går att se på villamarknaden, där det under maj såldes 5 300 villor i Sverige, vilket motsvarar en nedgång på minus 16 procent jämfört med 2021.

– De sjunkande antalen visar på en minskad aktivitet men samtidigt ska man komma ihåg att bostadsmarknaden var ovanligt intensiv våren 2021, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Enligt Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, är det mycket psykologi inblandat när priserna börjar sjunka.

– Bostadsköpare brukar vara snabba med att räkna med en lägre prisnivå, medan säljare ofta behöver lite mer tid för att vänja sig vid att deras bostad inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan. Vi märker att försäljningarna tar längre tid och bedömer att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka på många håll det närmaste året, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/26-vaningshus-utsett-till-arets-stockholmsbyggnad/repvfg!0pVHOX3LE4kKv9h6O26zQQ/