Hagsätra centrum. Unga i stadsdelen ska få hjälp ut ur kriminaliteten. Foto: Sacharias Källdén

Ny satsning ska hjälpa unga i söderort bort från kriminalitet

Dödsskjutningar ska stoppas och unga som rekryteras in i kriminaliteten ska ges en väg ut. Det är målet med samverkansprojektet Trefas som just dragit i gång i stadsdelen.

  • Publicerad 16:53, 16 nov 2021

Polisen kan inte jobba ensamma mot dessa personer så vi måste få stöttning

Sedan ett par år tillbaka har polisen i Järvaområdet arbetat med projektet Trefas. Det är ett samarbete mellan socialtjänsten, polisen och kriminalvården för att förhindra det dödliga våldet och hjälpa unga ut ur kriminalitet.

Nu har lokalpolisområde Globen tillsammans med Farstapolisen, för Enskede-Årsta-Vantörs räkning, blivit pilot för Trefas-arbetet inom polisområde Stockholms syd.

– Det känns bra att projektet redan är upparbetat i Järva så vi bara kan applicera det hos oss. Men lägesbilderna skiljer sig i områdena och vi kommer behöva anpassa Trefas efter hur vår situation ser ut, säger Alvaro Torres, kommunpolis lokalpolisområde Globen.

– Jag är taggad och det är kul att få arbeta med det här. Det är givetvis tråkigt att vi behöver göra det, men det är ett viktigt arbete.

Dalen. Unga i stadsdelen ska få hjälp ut ur kriminaliteten. Foto: Sacharias Källdén

Ses varannan vecka

Att hitta rätt personer för den operativa grupp som sköter arbetet började redan i somras. Gruppen kommer att ha möten varannan vecka för att diskutera individer som är indragna i kriminalitet och hur man ska gå vidare med dem. Det första mötet hölls för drygt tre veckor sedan.

– Polisen kan inte jobba ensamma mot dessa personer så vi måste få stöttning från övriga delar i samhället. Vår roll är att vara ute och röra oss i områdena, agera när det sker brott och ha koll på vilka konfliktytor personerna rör sig inom, säger Alvaro Torres.

Enligt Alvaro Torres har polisen god koll på de kriminella nätverken i Enskede-Årsta-Vantör. Men trots det finns en oro gällande nätverken och rekryteringen av unga.

– Jag tror inte att vi kommer kunna stoppa de kriminella nätverken helt, men att bromsa nyrekryteringen är en viktig del av arbetet. Om nätverken inte har personer som kan utföra våldsdåd eller narkotikabrott kommer vi försvaga deras makt, säger han och fortsätter:

– Är unga redan indragna i kriminalitet måste vi arbeta förebyggande för att stoppa dem från att dras in i allt grövre kriminell verksamhet.

Om projektet:

Ett samverkansprojekt mellan socialtjänsten, polisen och kriminalvården.

Syftet är att stävja det dödliga våldet, stoppa nyrekrytering av unga till kriminalitet och hjälpa folk ut ur densamma.

Möten sker varannan vecka för att diskutera individer och tillvägagångssätt.

Projektet började i Järva. Enskede-Årsta-Vantör är först ut i södra Stockholm.

Visa merVisa mindre