Malena, John, Maria och David har bott på Kungsholmen i nästan 30 år. De två paren lärde känna varandra när de bodde på samma gata och barnen gick i samma skola.

När coronapandemin slog till i våras och resandet stannade upp blev paren tvungna att utforska sin nära omgivning i stället.

– Vi vill lyfta alla lokala entreprenörer och kvaliteter som finns med att vara hemma. Vi alla fyra älskar Kungsholmen, det är vår plats på jorden! Det är knutpunkten, kärnan, säger Malena Enget.

Vill ge Kungsholmen konturer

Hittills har de spelat in avsnitt på Petite france och Bergamott, och intervjuat ägarna.

De har även pratat med artisten Love Antell från bandet Florence Valentin och berättat om sjuksköterskor som ansågs vara lössläppta på Serafen, Sveriges första sjukhus från 1752.

Tanken är att göra ett avsnitt varannan vecka, lagom långt för en promenad Kungsholmen runt.

– Vi vill bidra till att göra Kungsholmen mindre anonymt. Det finns något mystiskt med Kungsholmen, ett arv. Det är bara trevligt att det kommer hit mer folk. På ett sätt vill man bara hålla det hemligt, men samtidigt vill man att folk ska komma hit och se vad vi har!

Vill ha tips och förslag från Kungsholmsbor

Drömgästerna vore Kungsholmsprofiler som Mauro Scocco och Plura. Men ser Malena Enget en politiker eller skådespelare på gatan kommer hon att gå fram och fråga om de vill vara med.

Hon räknar upp platser hon vill berätta om: den gamla draken i biografen, Rålambshovparken, Landstingsparken och om vad som faktiskt ingår i Kungsholmen.

– Lilla Essingen ingår. Vi var lite oense om det, men kollade upp det. Podden ska göras med ödmjukhet och glädje med ambition. Folk får gärna lyssna och komma med kommentarer, vi vill ju lära oss, säger Malena Enget.