INVIGT. Fondtorgsnämnden invigdes av bland andra socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S). Foto: Botkyrka kommun

Ny myndighet till Botkyrka

Drömmen om den statliga myndigheten SIDA gick i kras när de flyttade till Sundbyberg istället för Botkyrka. Men kommunen hänger inte läpp för det. I förra veckan fick man nämligen en annan statlig myndighet – fondtorgsnämnden.

  • Publicerad 07:00, 4 jul 2022

Vi är Stockholms främsta tillväxtkommun

Det var under förra veckan som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) besökte Tumba bruk. Här invigde han nämligen Fondtorgsnämnden, en ny statlig myndighet som ska arbeta för att det ska bli tryggare för pensionssparare att välja fonder, och på sikt också öka spararnas pension.

Chefen för Fondtorgsnämnden heter Erik Fransson och tycker det ska bli spännande att dra igång verksamheten i Tumba.

– Det är regeringen som har bestämt att vi ska sitta i Botkyrka. Men det handlar nog om att man vill hitta en etableringsort i Stockholms län för att möjliggöra för kompetensförstärkning, och att Tumba ligger bra till kommunikationsmässigt, säger han.

Inflytt i december

Ett lyft för Botkyrka, menar kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin (S).

– Vi är Stockholms främsta tillväxtkommun, fler flyttar hit, våra företag växer snabbast i länet och vi intar mer och mer rollen som en regional kärna. Och där är myndighetsnärvaro ytterligare en viktig pusselbit i samhällsbilden, säger hon

Härnäst måste lokalerna renoveras, så en formell inflyttning sker inte förrän i vinter. Men när myndigheten är i gång så som det är tänkt kommer 30 statliga tjänstemän att arbeta från Tumba bruk.

Fondtorgsnämnden?

Fondtorgsnämnden är en ny oberoende myndighet som ska upphandla, förvalta och granska valbara fonder i det svenska premiepensionssystemet.

Verksamheten startar i juni 2022 och de första upphandlingarna av fonder är sker under andra halvåret i år.

Ett upphandlat fondtorg ska säkerställa hög kvalitet på valbara fonder och tryggare pensioner för pensionsspararna. Det ska finnas en stor bredd av fonder att välja mellan, som ska ge pensionsspararna valfrihet, men det är staten som ska ta ansvar för att de fonder som upphandlas är kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet.

Källa: Pensionsmyndigheten.

Visa merVisa mindre