Norska Obos öppnade sitt medlemsprogram i Sverige i november i fjol och ska nu bygga ett kvarter i centrala Sollentuna med 115 miljöcertifierade bostäder i åtta trapphus på fyra eller fem våningar, med bostadsrätter på mellan ett och sju rum och kök.

Kvarteret på Strandvägen i Edsviken ska gå i andan av trädgårdsstad och bestå av en blandning av stadsradhus och lägenheter, där alla har tillgång till gemensamt orangeri och odlingar.

Sverigepremiär

– Det är glädjande att Obos genom sin boköpmodell skapar möjligheten för fler att ta sig in på bostadsmarknaden och i det ägda boendet, säger Moa Rasmusson (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hon syftar på att 10 av de 115 lägenheterna ska säljas genom modellen Obos Deläga. Det innebär att köparen äger en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden och Obos äger resterande andel. För den andel som Obos äger betalar man en samägandeavgift varje månad.

Modellen, som har Sverigepremiär, innebär att både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre. Liknande modeller för delägande har tidigare testats av andra bostadsutvecklare i liten skala och enbart varit riktad till ungdomar.

– Det här är hållbara och exklusiva bostäder bara 17 minuter från Stockholm city. Att kunna erbjuda det även till en förstagångsköpare är en bekräftelse på att det går att skapa både socialt och miljömässigt hållbara bostadsområden för personer i livets alla faser, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning i Sverige, i ett pressmeddelande.

Två avgifter

Obos Deläga innebär, som exempel, att en köpare av en tvåa för 2 995 000 kronor i stället kan betala 1 497 500 kronor. Och 224 625 kronor i kontantinsats i stället för 449 250 kronor, vilket hade krävts vid köp av 100 procent av bostaden.

Samäganderättsavgiften uppgår i exemplet till 4 828 kronor varje månad, enligt ett räkneexempel från SBAB som är en bankerna som erbjuder lån för köp genom Obos Deläga. Det tillkommer även en månadsavgift till bostadsrättsföreningen på 1 500 kronor.

Stort intresse

Inflyttning blir det från sommaren 2023, men intresset för Brf Strandvägen har redan varit stort med nära 1 600 intresseanmälningar.

– Det höga intresset visar att det är så här många vill bo, i gröna trädgårdsstäder med olika slags bostäder, säger Sofia Ljungdahl.

Den första säljetappen påbörjas den 16 juni. Inflyttning sker från sommaren 2023, och medlemmar i Obos ges förtur till bostäderna.