Om två år. Från sommaren 2023 blir det enligt planerna inflyttning i det nya kvarteret som ligger centralt i Sollentuna, där Turebergsleden går över i Strandvägen. Foto: Visionsbild: Obos/3D Vision

Ny modell för bostadsköp testas – med Sverigepremiär i Sollentuna

Sollentuna är först i Sverige när norska Obos nu testar en ny modell för bostadsköp som ska sänka trösklarna till det ägda boendet.

  • Publicerad 10:10, 8 jun 2021

Norska Obos öppnade sitt medlemsprogram i Sverige i november i fjol och ska nu bygga ett kvarter i centrala Sollentuna med 115 miljöcertifierade bostäder i åtta trapphus på fyra eller fem våningar, med bostadsrätter på mellan ett och sju rum och kök.

Kvarteret på Strandvägen i Edsviken ska gå i andan av trädgårdsstad och bestå av en blandning av stadsradhus och lägenheter, där alla har tillgång till gemensamt orangeri och odlingar.

Gemensamt växthus. Alla i Brf Strandvägen ska ha tillgång till gemensamt orangeri och odlingar. Foto: Visionsbild: Obos/3D Vision

Sverigepremiär

– Det är glädjande att Obos genom sin boköpmodell skapar möjligheten för fler att ta sig in på bostadsmarknaden och i det ägda boendet, säger Moa Rasmusson (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hon syftar på att 10 av de 115 lägenheterna ska säljas genom modellen Obos Deläga. Det innebär att köparen äger en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden och Obos äger resterande andel. För den andel som Obos äger betalar man en samägandeavgift varje månad.

Modellen, som har Sverigepremiär, innebär att både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre. Liknande modeller för delägande har tidigare testats av andra bostadsutvecklare i liten skala och enbart varit riktad till ungdomar.

– Det här är hållbara och exklusiva bostäder bara 17 minuter från Stockholm city. Att kunna erbjuda det även till en förstagångsköpare är en bekräftelse på att det går att skapa både socialt och miljömässigt hållbara bostadsområden för personer i livets alla faser, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning i Sverige, i ett pressmeddelande.

Sofia Ljungdahl. Vd för Obos Nya Hem och ansvarig för Obos storstadssatsning i Sverige. Foto: Obos

Två avgifter

Obos Deläga innebär, som exempel, att en köpare av en tvåa för 2 995 000 kronor i stället kan betala 1 497 500 kronor. Och 224 625 kronor i kontantinsats i stället för 449 250 kronor, vilket hade krävts vid köp av 100 procent av bostaden.

Samäganderättsavgiften uppgår i exemplet till 4 828 kronor varje månad, enligt ett räkneexempel från SBAB som är en bankerna som erbjuder lån för köp genom Obos Deläga. Det tillkommer även en månadsavgift till bostadsrättsföreningen på 1 500 kronor.

Stort intresse

Inflyttning blir det från sommaren 2023, men intresset för Brf Strandvägen har redan varit stort med nära 1 600 intresseanmälningar.

– Det höga intresset visar att det är så här många vill bo, i gröna trädgårdsstäder med olika slags bostäder, säger Sofia Ljungdahl.

Den första säljetappen påbörjas den 16 juni. Inflyttning sker från sommaren 2023, och medlemmar i Obos ges förtur till bostäderna.

Edsviken i bakgrunden. Segeludden ligger bara 500 meter bort men ännu närmare, bara drygt 100 meter, är det till Sollentuna centrum. Foto: Visionsbild: Obos/3D Vision

8 000 svenska medlemmar

Obos är en av Nordens största bostadsutvecklare och är medlemsägt – ”Norges HSB”.

Den 30 november 2020 öppnade Obos sitt medlemsprogram i Sverige och offentliggjorde samtidigt ett tillväxtmål med ett särskilt fokus på de tre storstadsregionerna.

Sedan medlemprogrammet öppnade har över 8 000 svenskar anslutit sig.

Obos har aviserat flera stora projekt i Stockholmsområdet utöver Brf Strandvägen, exempelvis på Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden, vid Årstafältet och i Valsjöskogen i Österåker kommun.

Den 16 juni påbörjar Obos försäljningen av lägenheter i Brf Strandvägen i Edsviken, med bland annat de första bostäderna i Sverige med boköpmodellen Obos Deläga.

Källa: Obos

Visa merVisa mindre

Fler kan få råd att köpa

Så här ser kalkylen ut för ett köp av en bostadsrätt, två rum och kök, i Brf Strandvägen med 50-procentigt ägande via Obos Deläga jämfört med 100-procentigt ägande. Kalkylen är från SBAB utifrån de förutsättningar för räntor och amorteringsregler med 15 procents kontantinsats som gällde den 17 maj 2021:

Pris: 1 497 500 i stället för 2 995 000 kronor.

Kontantinsats: 224 625 i stället för 449 250 kronor.

Avgift: 6 328 kronor (1 500 i avgift till bostadsrättsföreningen plus 4 828 kr i samäganderättsavgift till Obos) i stället för 3 000 kronor i avgift till föreningen.

Lånekostnad för 85 procent belåning inklusive amortering 2 procent och rörlig ränta: 3 914 i stället för 7 722 kronor.

Total avgift för avgift och lån: 10 242 i stället för 10 722 kronor.

Uppskattad lägsta månadsinkomst för en ensam köpare utan andra lån och krediter: 31 500 i stället för 40 000 kronor.

Källa: Obos

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

En person knivhöggs i Edsberg

Nyheter Ännu ingen misstänkt gripen En person fördes med ambulans till sjukhus med skador i ena armen efter att ha blivit knivhuggen på Skyttevägen i Edsberg vid 22.30-tiden på onsdagskvällen.torsdag 24/6 15:57

Minskad smittspridning – men Tegnell varnar för midsommarfester

Nyheter Andra veckan i rad med under tio nya fall i Sollentuna Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att endast nio Sollentunabor konstaterades smittade av covid-19 under vecka 24. Exakt lika många som veckan före – och en rejäl skillnad mot för bara...torsdag 24/6 15:19