Det har varit relativt tyst från stadshuset sedan valresultatet fastställdes.

Men nu finns alltså ett tydligt alternativ. Om förhandlingarna mellan de fyra partierna går i lås betyder det slutet för ett 24 år långt Moderatlett styre i kommunen.

Miljöpartiets Victoria Johansson lyfter vad hon anser är två fördelar med en S+V+MP+C-koalition:

– Ett sådant styre skulle ha 33 mandat och bli ett stabil majoritetsstyre i fullmäktige. Det skulle också förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande i Solna.

Förhandlingarna framåt kommer att röra allt från skattesats till vilka roller och poster respektive parti kan vara aktuella för, enligt Victoria Johansson.

– Det är mycket man behöver vara överens om och det går inte att garantera att det går i lås.

Hur överens är ni då?

– Jag tycker att när man tittar på våra politiska program och vad partierna gick till val på så är de likartade, med satsningar på skolan och att prioritera miljö och klimat.

KD: Väldigt tråkigt

Samuel Klippfalk (KD) konstaterar att utsikterna för ett blågrönt styre nu har mörknat.

– Centerpartiet har vänsterprasslat de senaste veckorna och det tycker vi är väldigt tråkigt. De har inte ens kommit på de möten vi bjudit in till. Vi hade gärna fortsatt med ett blågrönt samarbete, vi har styrt bra ihop, även i minoritet. Att Centerpartiet samverkar med Socialdemokraterna kan man förvänta sig, men Vänsterpartiet? Jag trodde att Centerpartiet var ett liberalt part.

Men Anna Lasses (C) säger att partiet håller linjen att söka samarbete där de får igenom mesta möjliga Centerpolitik.

– Vi är öppna åt bägge håll och har haft dialog med alla partier utom Sverigedemokraterna. Men som jag ser det nu så tror jag det blir svårt att få ihop ett blågrönt minoritetsstyre. Nu ser vi om det går att bygga en stabil konstellation med de här partierna.

M: Dörren öppen

Moderaternas ordförande i Solna, Niklas Wykman, tar beskedet om de fördjupade samtalen med ro.

– Vår dörr för Centerpartiet och Miljöpartiet står öppen. Men vi har respekt för att de för samtal med även andra partier, säger han.