Mitt i berättade nyligen om beslutet om att börja renovera den gamla simhallen i Jakobsberg. Behovet av idrottshallar är stort och kommer att växa de närmaste åren i Järfälla. För att behålla samma nivå som i dag till år 2031 kommer det behöva byggas två till tre fullstora idrottshallar och tre till fem nya 11-mannaplaner.

Och vad gäller antalet ishallar ligger kommunen lågt jämfört med andra kommuner. Nästa år kommer man börja planera för en ny ishall i direkt anslutning till den gamla i Jakobsberg – där den gamla uterinken finns i dag.

– Jag uppskattar att det kommer ta runt sex månader innan det når vår nämnd för beslut, säger fritidschefen Roger Vintemar.

Kostnaden hemlig

Han säger att ambitionen är att bygget kan dra igång 2025. När den nya ishallen står färdig ska man påbörja renoveringen av den gamla, som är i dåligt skick.

– Då blir det ingen stängd isyta under projektets gång.

Vad kalkylen för ishallen ligger på är sekretessbelagt.

Ishallen i Jakobsberg byggdes 1983 och genomgick omfattande åtgärder 1999. Därefter har mindre renoveringar skett. Men hallen har brister vad gäller tillgänglighet och stora nivåskillnader. Hallen har också många trånga passager runt isen.

Trögt för gymnastikhall

Det fanns också idéer om att lägga den ny ishallen i anslutning till ishallen i Kallhäll, men Jakobsberg passade bättre eftersom det i dag finns en bra yta att bygga hallen på och det ligger mer centralt.

Mitt i har tidigare skrivit om behovet för Järfällagymnasterna att få en ny hall. Där har man inte kommit lika långt som i planerna med ishallen. Enligt Roger Vintemar letar kommunstyreförvaltningen mark i kommunen för det projektet.