VISIONEN. Så här vill staden skapa ett friidrottscentrum vid Bällsta IP Foto: Stockholms stad

Ny ishall och nytt friidrottscentrum i de grönblåas budget

Ny ishall i Söderort, stort friidrottscentrum med hall i västerort – och privata aktörer som kan ta över idrottshallar i behov av renovering. Det är grönblåa majoritetens fokusområden för idrotten kommande år.

  • Publicerad 05:18, 29 nov 2020

När grönblåa majoriteten presenterade sin budget förra veckan fanns det en del nyheter för idrotten. Bland de mest prioriterade projekten kommande år finns ett nytt friidrottscentrum vid Bällsta IP.

Planen är bland annat en ny friidrottshall, friidrottsplan, 11-spelsplan med ispist vintertid och ytor för skolidrott med löparbanor, längd- och höjdhopp och kula.

– Jag är glad och stolt över att kunna säkra finansiering för Bällsta IP. Det är en helt ny anläggning, och ett projekt som är väldigt efterfrågat av friidrotten så det känns jättebra, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund.

Det kommer dock dröja innan den står klar. Detaljplanen hoppas staden kunna anta i slutet av året och anläggningen kan stå helt klar 2027.

Idrottshall i Vårberg får mindre pengar

Ett annat idrottsområde där staden vill lägga fokus är Vårbergs IP och Sätra IP. Där handlar det om att fortsätta utveckla Vårbergs IP med bland annat en multihall. Dessutom ska en ny ishall ersätta dagens vid Sätra IP som är i risigt skick.

– Jag häpnade över behoven när jag var i ishallen, isrinken lutar så spelarna hoppas få spela i nedåtlut. Men det avsätter vi pengar till att utreda en lösning för nu. Tillsammans med Vårbergs IP där vi också finansierar utredningsarbete för en ny multihall. Det är sånt vi drar igång och höjer arbetstempot kring, säger Dennis Wedin. 

Socialdemokraterna är dock kritiska till att det avsätts mindre pengar till just Vårbergs IP.

Vill ha in privata aktörer

I förra årets budget fick multihallen på Vårbergs IP 420 miljoner mellan 2021 och 2024. De pengarna är inte med i budgeten som nyligen presenterades, utan begränsas till 25 miljoner till att utreda Vårbergs och Sätra IP.

Det kan bli aktuellt att låta privata aktörer bygga multihallen och ishallen i Sätra. Det är något grönblåa vill göra oftare när det gäller idrottsanläggningar. Närmast på tur är Gubbängshallen och Brännkyrkahallen, som är i stort behov av upprustning och där är diskussioner med privata aktörer redan igång. Även en ny simhall i Västertorp planeras att byggas av en privat aktör.

Om det sedan handlar om försäljning av hallarna, eller upphandling eller någon annan form återstår att se enligt Wedin och Ernlund.

V: "Det här de varnar för i Lyxfällan"

De grönblåa hoppas notan blir billigare för stockholmarna på det här sättet. Men Vänsterpartiet varnar för att det tvärtom kommer bli extra dyra affärer när staden drabbas av högre hyror i de privatbyggda hallarna.

– Det är det här de varnar för i Lyxfällan, köp inte på avbetalning! Du slipper investeringskostnaden men i det långa perspektivet blir det mycket dyrare. Privat företag som bygger eller rustar upp en hall gör inte det för att vara snälla, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

PLANEN. Här är en visionsbild över den tänkta multihallen. Foto: Stockholms stad/AIX Arkitekter

Idrotten i budgeten i urval

Bällsta IP: Planen är bland annat en ny friidrottshall, friidrottsplan, 11-spelsplan med ispist vintertid och ytor för skolidrott med löparbanor, läng- och höjdhopp och kula. Ytor för spontanidrott som beachvolleyboll och streetbasket. Hela anläggningen klar 2027, men delar kan göras klart tidigare. Ingen exakt kostnad är beräknad men kalaset uppskattas landa mellan cirka 500–700 miljoner.

Vårbergs IP: En helt ny och en omlagd 11-spelskonstgräsplan stod klara i somras. Projektet fortsätter med en ny 7-spelskonstgräsplan som ska bli klar nästa år. Tredje etappen är en ny multihall med bland annat fullstor idrottshall, teknikhall för fotboll, 7-spelsplan med konstgräs, boulehall och föreningslokaler. I budgeten avsätts 25 miljoner för att utreda båda hallarna vidare.

Gubbängen: Gubbängshallen behöver renoveras. Staden diskuterar med privata aktörer hur man kan gå vidare.

Brännkyrkahallen: Hallen är in stort behov av renovering. Enligt grönblå majoriteten finns intressenter som vill ”utveckla anläggningen i samklang med andra projekt i närområdet” och diskussioner förs med kring hur man ska gå vidare.

Zinkensdamms IP: Ta fram en plan och påbörja planeringen för en ny permanent ishall.

Gärdet: Fortsätta arbetet med att anlägga två 11-spelsplaner med hybridgräs.

Kungsholmen: Göra Kristineberg till ett idrottscenter med ny dubbelhall, upprustad läktare och löparbana samt utreda placeringen av en ny 11-spelsplan i direkt anslutning till Kristineberg BP.

Järva: Fortsätta den långsiktiga planeringen för en ny simhall på Järvaområdet som ersättning för Husbybadet.

Ny hall: Utreda, tillsammans med privata aktörer, en ny idrotts- och evenemangshall med en publikkapacitet på cirka 5 000 personer.

Visa merVisa mindre

NÖJDA. Karin Ernlund (C) och Dennis Wedin (M), presenterar kommande års idrottsfokus. Bilden är från när nya utebadet i Järva invigdes. Foto: Mikael Andersson