När grönblåa majoriteten presenterade sin budget förra veckan fanns det en del nyheter för idrotten. Bland de mest prioriterade projekten kommande år finns ett nytt friidrottscentrum vid Bällsta IP.

Planen är bland annat en ny friidrottshall, friidrottsplan, 11-spelsplan med ispist vintertid och ytor för skolidrott med löparbanor, längd- och höjdhopp och kula.

– Jag är glad och stolt över att kunna säkra finansiering för Bällsta IP. Det är en helt ny anläggning, och ett projekt som är väldigt efterfrågat av friidrotten så det känns jättebra, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund.

Det kommer dock dröja innan den står klar. Detaljplanen hoppas staden kunna anta i slutet av året och anläggningen kan stå helt klar 2027.

Idrottshall i Vårberg får mindre pengar

Ett annat idrottsområde där staden vill lägga fokus är Vårbergs IP och Sätra IP. Där handlar det om att fortsätta utveckla Vårbergs IP med bland annat en multihall. Dessutom ska en ny ishall ersätta dagens vid Sätra IP som är i risigt skick.

– Jag häpnade över behoven när jag var i ishallen, isrinken lutar så spelarna hoppas få spela i nedåtlut. Men det avsätter vi pengar till att utreda en lösning för nu. Tillsammans med Vårbergs IP där vi också finansierar utredningsarbete för en ny multihall. Det är sånt vi drar igång och höjer arbetstempot kring, säger Dennis Wedin. 

Socialdemokraterna är dock kritiska till att det avsätts mindre pengar till just Vårbergs IP.

Vill ha in privata aktörer

I förra årets budget fick multihallen på Vårbergs IP 420 miljoner mellan 2021 och 2024. De pengarna är inte med i budgeten som nyligen presenterades, utan begränsas till 25 miljoner till att utreda Vårbergs och Sätra IP.

Det kan bli aktuellt att låta privata aktörer bygga multihallen och ishallen i Sätra. Det är något grönblåa vill göra oftare när det gäller idrottsanläggningar. Närmast på tur är Gubbängshallen och Brännkyrkahallen, som är i stort behov av upprustning och där är diskussioner med privata aktörer redan igång. Även en ny simhall i Västertorp planeras att byggas av en privat aktör.

Om det sedan handlar om försäljning av hallarna, eller upphandling eller någon annan form återstår att se enligt Wedin och Ernlund.

V: "Det här de varnar för i Lyxfällan"

De grönblåa hoppas notan blir billigare för stockholmarna på det här sättet. Men Vänsterpartiet varnar för att det tvärtom kommer bli extra dyra affärer när staden drabbas av högre hyror i de privatbyggda hallarna.

– Det är det här de varnar för i Lyxfällan, köp inte på avbetalning! Du slipper investeringskostnaden men i det långa perspektivet blir det mycket dyrare. Privat företag som bygger eller rustar upp en hall gör inte det för att vara snälla, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).