Hyresförhandlingarna mellan Huge och Hyresgästföreningen (HGF) inleddes i november.

Mitt i Huddinge kunde för ett par veckor sedan berätta att de nya hyrorna för hyresgäster hos flera privata hyresvärdar var färdigförhandlad. HGF:s bedömning var då att förhandlingarna med Huge skulle vara klar i början av februari.

Så blev det också. Den 2 februari meddelade parterna att de kommit överens om 2024 års hyreshöjningar. Hyran kommer att höjas med 5,2 procent i genomsnitt. För en normaltrea innebär det en höjning med 350 till 400 kronor per månad.

Precis som i fjol gäller höjningarna från 1 mars i stället för från 1 januari. Den nya hyran gäller i tio månader framåt.

– Jag är trygg i att vi gjort allt vi kan för att hålla nere den här hyreshöjningen så mycket det går, samtidigt är det så klart svårt att vara nöjd när det blir en hög höjning som många hyresgäster kommer ha tufft att bära. Att vi har lyckats förhandla så att hyran höjs först i mars gör att hyresgästerna slipper retroaktiviteter, säger Jane Adolfsson, ordförande i HGF:s förhandlingsdelegation för Huge Bostäder, i ett uttalande.

Halverad elkostnad

Huge hade däremot gärna sett en högre höjning.

– Höjningen täcker inte Huges ökade kostnader. De senaste årets stora kostnadsökningar för energi, byggmaterial, tjänster och räntor slår hårt mot fastighetsbranschen. Det utmanar oss i att fortsatt effektivisera verksamheten och vända på varje krona, säger Huges vd Karin Strömberg Ekström, i ett pressmeddelande.

Huge begärde inledningsvis en hyreshöjning på 9,1 procent från 1 januari 2024.

– Långsiktigt hade det behövts för att vi ska kunna underhålla fastigheterna och renovera cirka 500 lägenheter om året, säger Karin Strömberg Ekström.

De hyresgäster som bor i Huges nyproducerade lägenheter får en lägre hyreshöjning. Här höjs hyran med 3,2 procent.

Överenskommelsen innebär också att de hyresgäster som köper sin el direkt från hyresvärden, får elpriset sänkt med mer än hälften.

Vid förra årets hyresförhandling kom Huge och Hyresgästföreningen överens om hyrorna för garage- och parkeringsplatser. Det innebär att hyrorna höjs stegvis under tre år från och med 2023.