EDS ÄNGAR. Carina Tell, vd för Måbra förskolor, Solveig Karlsson, tillförordnad verksamhetsansvarig och Elisabeth Kvanman, styrelseledamot, var med på invigningen av nya förskolan i Eds Allé. Barnen Delsa, Hilye, Nathalia och Liyan hjälpte till. Foto: Upplands Väsby kommun

Ny förskola i Eds Allé invigd

Väsbys nyaste förskola är nu invigd. Eds ängar, med plats för 80 barn, planerades för kommunal drift men drivs av en privat aktör. Detta har väckt viss kritik.

  • Publicerad 15:30, 22 jan 2021

Det är bra att förskolan äntligen öppnar, många föräldrar vill ha förskoleplats i Eds Allé.

I veckan startade inskolningen för barnen på förskolan Eds ängar i Eds allé, det nya bostadsområdet i nordvästra Väsby.

På torsdagen var det dags för den mer formella invigningen – coronaanpassad utomhus på förskolans gård. Delsa, Hilye, Nathalia och Liyan var några av de de äldre barn som hjälpte till. De klippte band och viftade med ballonger under glada tillrop från andra barn och förskolans pedagoger.

På plats var även Carina Tell, vd för Måbra förskolor som driver Eds ängar.

– Det är härligt att flytta in i en ny byggnad med smarta lösningar, säger hon.

Utbildningsnämndens nya ordförande, Per-Erik Kanström (M), är nöjd.

– Jag är givetvis glad att vi nu öppnar en ny förskola på den västra sidan av kommunen. Det har varit en del av planeringen av hela området.

Skulle varit kommunal

Driften var från början planerad i kommunal regi. Dock styrdes detta om så att det lades ut på en fristående aktör i stället – Måbra förskolor – vilket har väckt en del kritik.

Oppositionsråd Mathias Bohman (S) hade gärna sett fler kommunala förskolor.

– Det är bra att förskolan äntligen öppnar, många föräldrar vill ha förskoleplats i Eds Allé. För att möta framtida behov i Väsby behöver Alliansen och Väsbys Bästa öka takten för fler förskoleplatser i centrala Väsby. Fokus bör ligga på nya kommunala förskolor, så att Väsbyborna kan välja mellan privata eller kommunala alternativ, säger han.

Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet i Upplands Väsby, är inne på samma spår.

– Förskolor och skolor i Upplands Väsby är extremt privatiserade. Vi behöver inte fler privata aktörer.

"Inte den viktigaste frågan"

Per-Erik Kanström vill däremot se bortom huvudmannaskapet.

– Det stämmer att det har funnits diskussioner om förskolan ska drivas i kommunal eller enskild regi. För mig är huvudmannaskapet inte den viktigaste frågan. Min utgångspunkt är att politiken främst ska fokusera på att våra yngsta Väsbybor ska få en så bra miljö och så hög pedagogisk kvalitet som möjligt, oavsett huvudman.

NY. Nya förskolan Eds ängar i Eds Allé har plats för 80 barn. Foto: Upplands Väsby kommun

Plats för 80 barn

Förskolan har plats för cirka 80 barn.

Byggnaden består av två plan där barnen är uppdelade utifrån ålder.

I byggnaden finns också flera lokaler för gemensamma aktiviteter mellan avdelningarna.

Förskolan är byggd utifrån kommunens riktlinjer för hållbart byggande. Det innebär att nivån på både inomhus- och utomhusmiljön är högre än de regler och krav som är utifrån svensk standard.

Visa merVisa mindre