Vinnare. Teera prisades två gånger om i tävlingen För-orten. Snart lanserar de sin app, som ska ändra våra parkeringsmönster. Foto: Gassan Ismail

Ny app ska göra det lättare att hitta p-plats

Brukar du också svära över hur svårt det är att hitta parkering, samtidigt som många förhyrda platser står helt tomma? Snart kan det vara ett minne blott när en ny app, med bas i bland annat Rinkeby, lanseras.

  • Publicerad 13:56, 21 jan 2022

Förra veckan skrev vi om För-orten, en tävling för entreprenörer från orten, där finalisterna fick dela på 500 000 kronor.

Med sin app Teera tog vännerna och kollegorna Najma Abdi, Nihayat Faris, Jabril Ali och Tahir Sabe hem tredje pris i kategorin "För-samhället", och även prestigefyllda "Folkets pris", där folket röstat fram sin favorit.

Kvartetten är i full färd med att utveckla en app, som de hoppas ska förändra och förenkla vårt sätt att parkera.

– Allt började när Nihayat skulle ta bilen till ett arbetspass. Hon hade problem att hitta någonstans att parkera och beklagade sig över att det fanns så många lediga förhyrda platser, men ingen betalparkering. Vi pratade om det och tänkte att det måste finnas något smartare sätt att distribuera parkeringsplatser på, berättar Jabril.

Sagt och gjort. Tillsammans började de skissa på en app, där personer som har en förhyrd parkeringsplats kan lägga in den för uthyrning medan de är borta. På så sätt kan lediga platser utnyttjas, samtidigt som de som hyr ut sina parkeringar kan tjäna en slant.

– Miljön är också en viktig faktor. Tiden det tar att leta efter parkeringsplats genererar stora utsläpp, säger Jabril.

Alla från orten

Till vardags jobbar vännerna på MTR som stationsvärdar, samtidigt som några av dem pluggar: Nihayat till civilingenjör med samhällsinriktning, Najma till statsvetare. Tahir är examinerad datoringenjör.

– Men vi lärde inte känna varandra genom jobbet, utan genom att vi alla är från olika förorter. Jag är från Rinkeby, Tahir från Norsborg, Najma från Skärpnäck och Nihayat från Hagsätra. Vi har träffats på lite olika arrangemang för förorten och det var så där när man känner direkt att "vi har något gemensamt, vi ska vara i varandras liv på något sätt", säger Jabril, och fortsätter:

– Vi har samma energi och drivs av samma saker, att ta socialt ansvar och göra en positiv förändring i samhället. Vi försöker gräva oss fram och vara en lyktstolpe för andra med liknande bakgrund. Det behövs mer mångfald inom entreprenörsvärlden, som i dagsläget är väldigt homogen.

Lanseras snart

Just nu går all gruppens vakna tid, som inte går till skola eller extrajobb, till appen, som de hoppas kunna lansera om några månader.

– Visionen är att förändra svenskarnas beteende när det kommer till parkering. Det kommer vara en utmaning att få folk att använda appen, men vi har en plan. Sedan hoppas vi kunna ta vara på all kompetens som finns i förorten och expandera ännu mer, säger Jabril.

Teera

En app som ska länka innehavaren av förhyrda parkeringsplatser med bilister i behov av korttids- eller långtidsparkering. Erbjuder användaren en möjlighet att hyra eller hyra ut sin parkeringsplats.

Skapad av Najma Abdi, Nihayat Faris, Jabril Ali samt Tahir Sabe, som kom in lite senare i företaget.

Vinnare av Folkets pris i tävlingen För-orten, samt tredjepristagare i kategorin "För-samhället".

Visa merVisa mindre