En ny ägare tagit över studenthusen på Nekvägen, Studentbostäder i Sverige AB, SBS.

– Vi arbetar för att få upp kvalitén på de befintliga husen, området kommer att utvecklas markant de kommande åren, säger Rebecka Eidenert, vd.

Mitt i har tidigare berättat om de nybyggda studentbostäderna, ett projekt som kantats av problem där studenter fick flytta in i ofärdiga lägenheter. Att få en höjd standard är en bit kvar om man ska tro dem som bor på Nekvägen.

– Väggarna är papperstunna, man hör minsta hostning från grannarna. Balkongerna är otäcka, det känns som att de har pappersgolv. Det luktar illa i badrummet och vattentrycket är jättelågt, säger studenten Isabella Wallin.

Bland de första

Jonathan Brott var en av de första som flyttade in i studenthuset, han bor inte kvar idag.

– Det är ockerhyra för en pytteliten lägenhet i väldigt dåligt skick, säger han och fortsätter:

– Det var ständiga elavbrott, det fanns inget vatten. Det var en otrygg miljö. Jag flyttade ut så fort jag kunde.

Rebecka Eidenert säger att hon inte kan gå i svaromål för påstådda brister som den tidigare ägaren inte ska ha åtgärdat. Men SBS arbetar nu för att slutföra de projekt som tidigare ägaren startade. En del är att bygga klart studenthuset närmast Bromstensvägen med 200 studentlägenheter.

I huset närmast järnvägen, med 86 studentlägenheter, ska fasaderna färdigställas.

– Vi utreder om ytterligare åtgärder behöver göras även invändigt i de lägenheterna, säger Rebecka Eidenert.

Ett arbete som preliminärt beräknas börja i juni.

"Felanmäl brister"

Hennes svar till studenterna är att felanmäla upplevda brister. Men på en punkt tänker SBS inte lyssna på hyresgästernas krav, att sänka hyran.

– Det är en hyresnivå som avspeglar nyproduktion i Stockholm. Nyproducerade lägenheter är dyrare.

Men Isabelle Wallin tycker inte att hyran i dagsläget är rimlig, bland annat eftersom huset saknar en port.– Om dom tänker behålla standarden som är i dag är det inte rättfärdigat med 7 100 kronor i hyra för en bostad (31 kvadratmeter, reds anm) för studenter långt bort i Spånga.Rebecka Eidenert ger dock ett löfte om att "titta närmare på den frågan":– Det är beställt åtgärder för att få ett komplett skalskydd till byggnaden och vi kommer återkomma till våra hyresgäster med mer information när de kommer åtgärdas.

Läs även

Läs även