Kaos. Så här har det sett ut på återvinningsstationen vid Kista centrum. Nu görs en gemensam insats mot dumpningen i stadsdelen. Foto: Johan Fernquist

Nu tas ett gemensamt krafttag mot fuldumpningen

Dumpningen på återvinningsstationer har ökat kraftigt i Stockholm under det senaste året, och ett av de värst drabbade områdena är Järva. Nu går flera aktörer samman för att gemensamt försöka komma till rätta med problemet.

  • Publicerad 16:54, 7 okt 2021

Det är ett fåtal som förstör för väldigt många.

Annika Ahlberg Foto: Ulf Huett

Mitt i har flera gånger tidigare rapporterat om den olovliga dumpningen på återvinningsstationer i Järva, där vissa stationer till och med varit nedläggningshotade på grund av problemen, som trots flera insatser inte har gått att få bukt med.

Dessutom har dumpningen ökat under pandemin, enligt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), som driver stationerna.

En av de värst drabbade stationerna är den på Sibeliusgången i Akalla.

– Vi har provat ett flertal åtgärder för den här stationen, som skyltar, väktare och ökad städ- och tömningsfrekvens, men utan resultat, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Samarbetar

Nu väljer flera aktörer att i en gemensam kraftsamling försöka få bukt med problemen en gång för alla.

På initiativ av stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista ska förvaltningen tillsammans med FTI, miljöförvaltningen, Stockholm vatten och avfall (SVOA), polisen och föreningen Fastighetsägare i Järva under en månad upplysa, finnas på plats på stationen i Akalla samt vidta olika åtgärder i området generellt.

– Situationen som den är nu är katastrofal, så vi hoppas verkligen att det här kommer ha effekt. De som är med i initiativet kommer bland annat upplysa och utbilda om hur man sorterar, skicka hem information samt stå på platsen då och då, säger Annika Ahlberg, och fortsätter:

– Miljöförvaltningen kommer att göra tillsyn på verksamheter i området, eftersom man har kunnat se att det är många som felaktigt dumpar sitt avfall. Dessutom kommer all olovlig dumpning att polisanmälas.

Ny upphämtningstjänst

SVOA har nyligen upphandlat något som heter Returtjänst, en tjänst som privatpersoner kan använda och få sitt grovavfall upphämtat hemma hos sig, något Annika Ahlberg hoppas kan göra att färre personer dumpar på återvinningsstationerna.

– Använder man tjänsten kan man vara helt säker på att ens avfall faktiskt kommer till en central och inte dumpas i skogen eller så, säger hon.

Insatserna inleddes på Återvinningens dag den 29 september och pågår oktober ut, sedan kommer det hela utvärderas.

– Vi samlar in ungefär 30 ton rätt sorterade förpackningar från stationen i Akalla årligen, till exempel. Det är alltså ett fåtal som förstör för väldigt många. Det här är en enormt stor insats som kräver ett stort engagemang från flera parter, och vi hoppas verkligen att den ger önskad effekt.

Endast till för hushåll

FTI:s återvinningsstationer är endast till för hushållens förpackningar och tidningar.

Företag kan i stället lämna en begränsad mängd förpackningar och tidningar på kommunens återvinningscentraler eller beställa hämtning via en entreprenör.

Avfall som inte får eller ska lämnas på återvinningsstationen, till exempel grovsopor som möbler, vitvaro och farligt avfall, lämnas även det på återvinningscentral, alternativt om hämtning beställs.

Visa merVisa mindre

Instagramkonto

I maj tidigare i år rapporterade vi om att stationen i Akalla till och med fått ett eget instagramkonto; @akalla_atervinning, där Akallabon Ben Robertson flera gånger i veckan lägger upp bilder på nedskräpningen kring kärlen.