Den 1 januari 2024 tar Sveriges kommuner över insamlingsansvaret för hushållens förpackningar. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som hittills samlat in förpackningar, avvecklas.

"Övergången kommer i praktiken att ske över en natt under jul- och nyårsfirandet, som utgör den mest insamlingsintensiva perioden på hela året. Det ställer höga krav på kommunernas planering och förberedelser", säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI i ett pressmeddelande.

Framöver är det alltså till SRV Huddingebor ska vända sig om det till exempel är skräpigt vid en återvinningsstation. Men på sikt ska återvinningsstationerna försvinna.

Från och med 2024 gäller även en ny lagstiftning som innebär att kommunerna ska erbjuda fastighetsnära insamling av allt avfall, vilket ska vara klart 2027.

 Mette Holst, vd på SRV.

Mette Holst, vd på SRV.

Pär Olsson

Olika färger på påsar

Med start 2024 inför SRV successivt ett system med färgsortering för olika typer av avfall.

– Det innebär att hushållen kommer att sortera sitt avfall i färgade påsar. Separeringen av materialen sked sedan automatiskt vid återviningsanläggningen genom optisk avläsning av färgerna. Vår analys visar att det här är en enkel metod för kunderna och den mest effektiva utifrån de geografiska förutsättningar vi har, har Mette Holst, vd för SRV, sagt i ett uttalande.

Mer skrymmande förpackningar ska kunna lämnas vid lättillgängliga insamlingsplatser.

Från och med 2024 blir det dessutom lagkrav på att sortera ut matavfall, vilket många redan gör. Alla som bor i enbostadshus kan nu slänga sitt matavfall i ett brunt kärl.

"I flerbostadshus sorterar i nuläget cirka 70 procent ut sitt matavfall och vi har sökt om dispens för flerbostadshus för att lämna tid för resterande fastighetsägarna att införa matavfallsutsorteringen", skriver Mette Holst i ett mejl.

När jul- och nyårshelgerna närmar sig sitt slut ska också granen bäras ut. I år testar SRV kvartersnära insamling av granar på nio platser i Huddinge. Syftet är att underlätta för dem som fått längre till en återvinningscentral sedan ÅVC Flemingsberg stängde.