Nacka var först i landet när man i våras införde bygglovsroboten Lovisa. Nu får hon en kompis i Huddinge.

– Syftet är att det ska gå snabbare och smidigare att få hjälp från oss i de ärenden där det går. Roboten kommer kunna ge svar inom några minuter och handläggarna kan i stället ägna sig åt mer komplexa ärenden som kräver att en människa gör bedömningen, säger Annie Östlund (C), ordförande i bygglovs- och tillsynsnämnden.

Roboten ska användas vid enkla ja- och nej-beslut, som vid installation av en eldstad eller vid beslut om bostadsanpassningsbidrag.

– Vi testar de här ärendena i ett pilotprojekt. Om det fungerar väl är det möjligt att vi även kan ge automatiserade slutbesked längre fram, säger Morgan Randall Svahn, bygglovschef.

Annie Östlund ser många möjligheter med roboten.

– I alla ärenden där beslutet uteslutande grundas på uppgifter som den sökande själv lämnar in skulle man kunna använda roboten. Vi har bara sett början även om det känns som science fiction, säger hon.

Kan bara fatta positiva beslut

Roboten har faktiskt tjuvstartat sitt arbete även om den hittills inte varit betrodd med att fatta beslut. Den har då gått under det inofficiella namnet "Atom".

– Den genomför en del administrativa uppgifter. Den påminner handläggare om viktiga tider och skickar sms till våra sökande när det hänt något i ärendet eller är dags att skicka in handlingar. Det var en av de saker vi införde när vi hade långa handläggningstider, säger Morgan Randall Svahn.

En ändring av kommunallagen möjliggör nu att låta roboten fatta beslut.

– Den kommer bara att kunna fatta positiva beslut. Om det är något som är oklart går det till manuell granskning, säger Morgan Randall Svahn.

Han öppnar för möjligheten att även använda sig av AI för att göra bedömningar framöver, men det finns en del steg på vägen som behöver vara avklarade först, som exempelvis att detaljplanen måste vara digital.

Men nu är det alltså roboten Atom som uppgraderas. Ska den då få ett officiellt namn när den får ökade befogenheter?

– Den kommer ju att bli en superrobot och då vore det roligt om vi kan engagera allmänheten i att ge den ett namn. Vi funderar på det, säger Annie Östlund.