Det är elever på Stockholms kommunala grundskolor och gymnasieskolor som ska vara med i gurgeltest-piloten. Det hela går ut på att elever och personal som inte har symtom, men som varit i närheten av någon som är smittad av covid-19, ska kunna testa sig genom att gurgla munnen med en koksaltlösning.

– Om det fungerar väl så är tanken att fler kommuner och även fristående skolor ska få ingå i verksamheten, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Enligt henne är gurgeltester något mycket positivt. Att köra runt lite saltvatten i munnen är en betydligt mer angenäm upplevelse än att stoppa in en lång bomullspinne i näsan och svalget. Troligtvis gör det här att färre elever drar sig för att genomföra ett test.

– Jag är oerhört mån om att hålla skolorna öppna i en så stor utsträckning som möjligt, närundervisning är viktigt för att eleverna ska få med sig de kunskaper de behöver. Samtidigt är det viktigt, för alls trygghet, att smittspridningen hålls nere. Därför är gurgeltester så bra, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Det här är dock något som både Socialdemokraterna i Stadshuset och Regionen, samt fackförbundet Lärarnas riksförbund, har velat inför för länge sedan.

– Det är ett problem att det inte finns testning av elever i Stockholm som ligger på skolornas bord. Det är väldigt trygghetsskapande om man befarar smitta och det är verkligen nu det skulle behövas, sade distriktsordförande Ragnar Sjölander i augusti till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/inga-snabbtester-pa-gymnasieskolor-i-host/repuht!nVmQlB5lBca4Lh2PJiDhZg/

Pandemin fortfarande kvar

Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, är positiv att pilotstudien nu är på plats. Hon poängterar att pandemin fortfarande finns runtomkring oss, både bland barn och vuxna. Att då kunna testa elever på ett smidigt sätt är viktigt.

– Med gurgeltester i skolorna kan vi, på ett enkelt sätt för barnen, snabbare testa och smittspåra och därmed begränsa smittspridningen i skolorna, säger hon.

Pilotstudien ska pågå i en vecka med start 5 oktober och genomförs i samarbete med Region Stockholm, Stockholms stad och Karolinska Universitetslaboratoriet.

https://www.mitti.se/nyheter/munskydd-pa-nar-gymnaseielever-atervander-till-skolan/repuhs!EcA8T95AURoKsgoftlVaXQ/