"Vadå, ska Markuskyrkan inte ha någon orgelmusik längre?" kanske någon tänker. Jo, och dessutom bättre, menar organisterna Mitt i träffar i Markuskyrkan i Björkhagen. Den gamla orgeln är nämligen inte särskilt bra.
– Den har alltid varit usel som musikinstrument, säger Åsa Schmidt med ord och inga visor.
Organisterna Åsa Schmidt och Eva Karpe kommer båda att spela på avslutningskonserten. Att bygga in ett nytt orgelsystem i det gamla orgelhuset skulle bli för dyrt och svårt berättar Åsa Schmidt.
Angie Gray
Oönskat ljud i pipan
När organisterna går igenom problemen med orgeln nämns bland annat hur piporna byggts för tätt vilket påverkar både klang, intonation och ibland händer det att två pipor oavsiktligt ljuder.
– Och vi har ingen huvudstämma, eller "principal åtta" som det heter i orgelsammanhang. Det är den som främjar psalmsång.
Dessutom är orgeln ett arbetsmiljöproblem på olika sätt. Högt ljud hos musikern är ett.
– Du får ljudet rakt in i öronen, så du får tinnitus till slut, förklarar Åsa Schmidt.
Många besökare
Trots nackdelarna är orgeln inget du bara slänger på valborgselden på Nytorps gärde. Orgelhuset är ritat av arkitektikonen som också ritat hela Markuskyrkan: Sigurd Lewerentz.
– Jag förstår sorgen hos arkitekter. Markuskyrkan är som ett tempel för Sveriges och hela världens arkitekter. Men Markuskyrkan är inget museum och instrumentet är i princip slut, säger Åsa Schmidt.
Murare jobbar med Markuskyrkan.
Okänd/Wikimedis commons
Byggnaden har många besökare. Eva Karpe berättar att de känner stolthet över att arbeta i Markuskyrkan.
– Visst kan du ibland bli störd om det kommer en grupp på 40 personer när du övar. Men för det mesta är det jätteroligt, säger hon.
Angie Gray
Med tanke på Markuskyrkans och orgelns kulturella status är länsstyrelsen involverad. Både i Lewerentz-orgelns framtid och hur den nya orgeln utformas. Kontakter med arkitektur- och designmuséet ArkDes som hade en utställning om Sigurd Lewerentz förra året är i gång. Men inga beslut finns.
– Min förhoppning är att den får plats på ett museum, säger Åsa Schmidt.
Det nya orgelhuset kommer att vara ungefär lika stort.
Angie Gray
Den nya orgeln som står färdig i höst är inspirerad av Lewerentz stil. Till dess vikarierar en digitalorgel.
Sista konserten
Organisterna ser nu fram emot den nya orgeln som går loss på 7,5 miljoner kronor och betalas av under 50 år. Men innan den gamla orgeln varsamt monteras ned i mitten av april hålls en sista konsert med Lewerentz-orgeln. Tre församlingsmusiker kommer att spela; Joel Bjelkeborn, Åsa Schmidt och Eva Karpe. Bjelkeborn avslutar med György Ligeti.
– Stycket slutar med att du stänger av orgelns fläkt. När piporna lägger av uppstår en nästan spöklik klang, säger Åsa Schmidt entusiastiskt.