Varje år utser staden en bok som ska inspirera stockholmarna inte bara att läsa, men också att prata om litteratur.
Årets bok är Alejandro Leiva Wengers debutbok Till vår ära, en novellsamling som utkom första gången 2001.
Boken består av sex noveller som alla knyter an till förorten på ett eller annat sätt.
När den kom blev den hyllad, men Alejandro själv kunde aldrig tro att den skulle bli utvald till ett sånt här sammang.
– Jag har lite svårt att ta in det. Jag vet att boken är lite egen och jag har själv inte tänkt på den så mycket på ett tag, så för mig kom det verkligen som en chock. Men jag är väldigt glad.
Omtalat språk
Leiva Wengers kom till Sverige och Vårberg som nioåring, tillsammans med sin mamma och syskon. I en intervju i Mitt i förra året beskrev han livet i sina kvarter som fint. Lärare som såg hans skrivartalang och en miljö full av barn och fri från bilar.
"Shuno kutade efter oss en bit, jag höll på att ramla, Felipe tänker, jävla tjockis, vi sa till dej, ska du alltid spela mangas? Dom går mot parken, fortfarande andfådda: det börjar regna.”
Raderna är tagna ur novellsamlingen, och är också del av den text som tryckts upp på ett plakat och satts upp i Vårberg som en del av Det litterära Stockholm.
Mest lästa bok
Stockholm läser brukar få stockholmarna att rusa till biblioteken. Förra årets bok Huset vid Flon av Kjell Johansson var till exempel den mest utlånade boken 2022.
Biblioteken kommer köpa in fler exemplar av Till vår ära för att möta behovet, för just nu är alla utlånade. Något som förvånar Alejandro.
– Vilken grej, det är fantastiskt. Det visste jag inte.