Trevligt. Jenny Ström och Gun Britt Åberg gillar fikaträffarna. Foto: Pekka Pääkkö

Nu ska äldres isolering under pandemins brytas

Det är hög tid för härligt häng igen. Många verksamheter för äldre öppnar åter efter pandemins restriktioner. Frågan är dock hur männen ska lockas dit.

  • Publicerad 07:30, 5 sep 2021

Det är väldigt trevligt att träffa folk

Det dukas med kaffe och morotskaka igen, för bara tredje gången sedan pandemin slog till på allvar. Träffarna, som vanligtvis arrangeras en gång i månaden av den ideella organisationen Äldrekontakt, har varit efterlängtade för besökarna Alice Larsson, Ingrid Åberg, Maini Windholz och Gun Britt Larsson.

– Jag har försökt att vara ute i friska luften. Men det är klart att man har varit extra isolerad under pandemin, säger Maini Windholz.

– Vi har suttit mycket ensamma, säger Alice Larsson.

BEHOV. Enligt Therese Gyll, vd på Äldrekontakt, lever många äldre väldigt isolerat. Foto: Pekka Pääkkö

Småprat. Tanken är att vi mår bra av att träffas och imgås. Foto: Pekka Pääkkö

Älgkött till USA

Träffarna brukar bjuda på prat om allt möjligt – från dagsfärska nyheter till loppisar och hur man får med sig älgkött in i USA. Och många skratt.

– Det är rena kalaset varje ställe vi är på, säger Alice Larsson.

– Det känns väldigt fint och exklusivt, att vi får komma till olika hem och att ni unga ställer upp och är så intresserade av oss gamla. Här känner jag mig trygg som jag annars bara gör med familjen, säger Gun Britt Åberg.

Goda krafter sluter upp för att hjälpa Kungsholmens äldre

Även volontärerna Jenny Ström och Malin Gustafsson har sett fram emot att få vara med på träffarna igen.

– Det är fantastiskt att få fika och umgås med den äldre generationen, säger Jenny Ström som är fikavärd.

En av Äldrekontakts grundidéer är att ordna träffar hemma hos äldre och att hjälpa dem som inte kan ta sig till och från dessa för egen maskin, enligt vd:n Therese Gyll.

Organisationen har flera fikagrupper i Stockholms län.

När pandemin slog till fick de i stället hålla kontakt med de äldre via telefon och hjälpa till med att handla. Nu, i takt med att vaccineringen har ökat, har de börjat med träffarna igen. De har tagit fram nya säkerhetsrutiner med till exempel munskydd och antigen-tester för att minska risken för smittspridning.

Behovet av att få hjälp att bryta ofrivillig isolering och ensamhet var stort hos många äldre redan innan pandemin. Nu upplever föreningen att det har ökat. Därför söker man nu både fler äldre gäster som vill delta och volontärer.

Ta steget

– Många äldre har påverkats fysiskt och psykiskt under pandemin. Trösklarna att ta sig ur isolering är för många ännu högre än tidigare, säger Therese Gyll.

– Vårt mål nu är att i samarbete med andra aktörer nå ut till dem som är allra mest isolerade. Det är dem som är svårast att nå och som också kan behöva stöd när de funderar på om de vågar ta steget att gå med.

Uppmaningen om fler besökare delas av övriga gänget. Gärna herrar, vilka är få på träffarna. De är ”lite trögare” att få med, spekuleras det kring bordet.

– Det är väldigt trevligt att träffa folk. Det sociala är viktigt, säger Maini Windholz.

FIKATRÄFF. Stockholms sjukhem och Röda korset Kungsholmen har också startat upp sitt "Café Vallgossen" med promenader och fika efter att ha stängt ner under en längre tid. Foto: Sacharias Källdén

Här händer det också saker

Äldrekontakt: För mer information om hur du kan gå med i fikagrupperna: 08-562 768 00.

Röda korset: Röda korset Kungsholmen och Stockholms sjukhem har startat ”Café Vallgossen” på nytt, med promenader och fika. Träffarna hålls på Stockholms sjukhem, varje onsdag, promenad kl 13.30 och fika 14.30.

Äldrelinjen: Längtar du efter någon att prata med? På Äldrelinjen 020–22 22 33, vardagar kl 8–19 och helger 10–16, kan du få prata med ­någon av deras volontärer.

Frivillig väntjänst: Förmedlar kontakter mellan volontärer och människor för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet och isolering.  08–659 95 59, måndag – torsdag, kl 9– 12, info@frivilligvantjanst.se

Visa merVisa mindre

ARKIVBILD Café Vallgossen Foto: Sacharias Källdén