De testade första gången i höstas och det visade sig finnas ett intresse, så nu fortsätter försöket. Att vara tillgängliga på Ung i Värmdös digitala mötesplats på spelplattformen Discord.

Än så länge har de en av sina lärare, Pascal Jardry, på forumet så ofta han kan. Han representerar då Värmdö kulturskola, och kan svara på frågor och bolla saker i framförallt sina egna ämnen, gitarr och musikproduktion.

– Jag skriver lite i allmänna rummet, diskuterar olika låtar och delar musik för att bredda ungdomarnas lyssnande. Men, ofta är det de som visar saker för mig som jag inte hört innan, väldigt kul! säger han.

Hoppas nå ny grupp

En vilja framöver är att kunna ha fler lärare tillgängliga på forumet, och fler ämnen, och kunna genomföra lektioner där, enligt Klas Jättner, enhetschef på Värmdö kulturskola.

– Vi har till exempel märkt att det finns ett stort intresse för bild bland många unga och det skulle kunna vara något vi kan hjälpa till med, säger han.

Klas Jättner, enhetschef på Värmdö kulturskola.

Klas Jättner, enhetschef på Värmdö kulturskola.

privat

De funderar också på att finnas på Ung i Värmdös fysiska mötesplats @Lobbyn några timmar i veckan.

Till en början handlar det om att bara finnas på Ung i Värmdös forum men i en förlängning hoppas Klas Jättner att det också kan leda till fler nya kulturskolelever. Han jämför det med när de besöker fysiska fritidsgårdar och presenterar sin verksamhet.

– Vi hoppas nå en ny grupp unga här som kanske inte kommer i kontakt med oss annars. Samtidigt bidrar vi till att Ung i Värmdö får in ny kompetens på forumet som de inte hade tidigare, säger han.

Nya arbetssätt

Närvaron på Discord kan också ses som början på ett nytt arbetssätt, enligt Klas Jättner.

– Vi håller på att titta på hur vi kan utveckla kulturskolan så att det känns mer som något som barn och unga efterfrågar i dag. Det kan vara att använda sig mer av förinspelat material och att man har delar av undervisningen digitalt.

Det skulle kunna vara ett komplement till det traditionella sättet att undervisa, menar han.

– För vissa elever kanske det räcker att man då möts fysiskt en gång i månaden, istället för en gång i veckan som idag.