Som en vanlig fysisk fritidsgård fast man sitter hemma. Så beskriver fyra ungdomar som tidningen träffar kommunens nya, digitala fritidsgård. De är inne två-tre timmar per dag och deltar i olika chatt- och spelgrupper.

- Det är som att umgås med kompisar. Jag hänger hellre där än är ute och drar runt på stan på kvällarna. Det är socialt och roligt, säger Anton Netterström.

Kompisarna Ivan Zani, Zuzanna Rucinska och Emilia Lorich håller med.

Dagens känsla med en låt

Genom att klicka på en länk kommer de in på kommunens server, på spelplattformen Discord. Väl där kan de välja att vara med i olika grupper, exempelvis musik, motorfordon, skate, kolla film, plugg med mera. De har idag 200 medlemmar och cirka 50 av ungdomarna är aktiva online varje dag, utspritt på olika tider. Corona bidrar till att antalet deltagare ökar hela tiden.

Just nu hjälps tre fritidsledare åt att sköta den digitala gården. De deltar i diskussioner, drar igång aktiviteter och spelar spel. Även kastar upp frågor och idéer. Ibland behöver de vara med och lösa konflikter, precis som på en vanlig fritidsgård.

- Jag brukar börja dagen med att fråga hur alla mår, så får de beskriva sitt mood med en gif eller en låt. Vi lär oss också mycket av ungdomarna, de hjälper oss att lösa olika grejer, säger fritidsledaren Pasha Mirdehghani.

Ungdomarna får vara med och styra vad som ska finnas på mötesplatsen. Senaste förslaget är en egen grupp för mat och bakning, med målet att kunna ses och göra något ihop på sikt, berättar Pascha.

Tryggt med vuxna

De som är oroade över att det här skapar för mycket skärmtid, får svar av ungdomarna.

- Det är betydligt mer socialt och kul än att sitta hemma själv och glo på tv eller Youtube. Då kan man känna sig ganska ensam. Här snackar man med andra hela tiden, säger Anton.

- Det är så pass kul att det känns aldrig som att man slösat bort någon tid, säger Ivan.

De fyra som tidningen träffar hänger både på den digitala mötesplatsen och på fysiska gårdar, som Brunnen, och träffar kompisar. Några av dem har till och med fått kontakt via digitala gården och sedan blivit kompisar, som Zuzanna och Emilia.

De tycker att det känns tryggt att ha vuxna med, som hjälper till att hålla koll så ingen skriver kränkande saker.   

- En del kan bli ganska kaxiga bakom skärmen när de sitter hemma, säger Anton.

Han och Ivan – liksom ett helt gäng andra unga - hjälps åt att moderera sidan, ihop med fritidsledarna, dygnet runt.