Fotbollsklubben FC Järfälla har 650 aktiva spelare idag men endast ett flicklag för flickor födda 2014/2015.

När Suzan Basberber blev styrelseledamot i klubben förra året var det något hon reagerade på.

– Var är flickorna någonstans? tänkte jag. Då visade det sig att de endast hade ett flicklag och en klubb stor som FC Järfälla ska ha både pojkar och flickor, säger Suzan Basberber.

Hon har tidigare varit engagerad i föreningslivet och kallar sig själv en ”fotbollsmorsa”. Sagt och gjort satte hon igång initiativet att få in fler flicklag i klubben.

”Vill komma igång”

Och det verkar som att det finns ett sug. Redan nu har klubben fått in 28 intresseanmälningar till damlaget.

– Vi kommer med största sannolikhet ha ett damlag i seriesammanhang 2023, det är jätteviktigt och länge sedan vi hade, säger Metin Bilgic, medieansvarig i FC Järfälla.

Men det är inte allt som ska till innan 2023, målet är att ha skapat flicklag i alla ålderskullar till nästa år.

Mycket som ska bli klart, kommer ni hinna?

– Är det så att vi inte får ihop det tills dess så fortsätter vi. Det är inte så att vi lägger ner projektet, vi visste att det var ont om tid men vi vill komma igång oavsett, säger Metin.

Inte konkurens

I andra Järfällaklubbar som Bele Barkarby FF, Kallhälls FF, och IFK Viksjö finns det redan flicklag i dag. Någon oro för att det kommer bli konkurrens när FC Järfälla också etablerar sig på den fotbollsmarkanden är dock inget Suzan känner.

– Det handlar inte om någon konkurrens eller att att ta över spelare, det handlar om att aktivera våra barn och unga. Kanske att logistiken inte funkat för vissa att ta sig till Kallhäll. Är det tio minuter från sitt hem, kom till FC Järfälla då, menar Suzan.