Lagom till sommarvärmen öppnade glassbaren Neis Eis på Sjödalstorget i Huddinge centrum. Bakom satsningen står paret Tobias Berglund och Pamela Strang.

– Det finns ingen riktigt bra glass söder om Stockholm. Man ska inte behöva åka in till stan för att äta bra glass, säger Tobias Berglund.

Han är kocken som började experimentera med glass för några år sedan och skaffade större och större glassmaskiner.

– Vi drog i gång tillverkningen i Länna industriområde i augusti förra året. Vi fick flera restaurangkunder och sedan ville vi ta nästa steg och öppna ett eget ställe. Vi försöker hålla det lokalt, berättar Tobias Berglund.

Det är ingen storskalig produktion och närproducerade råvaror används så långt det går.

Glassen tillverkas i Länna.

Glassen tillverkas i Länna.

Pernilla Fagerström

Kombinerar med socialt arbete

Tobias delar sin tid mellan glasstillverkningen och socialt arbete. Tidigare har han arbetat som fältare i Huddinge och är nu kontaktperson för ungdomar som behöver stöd. Han vill gärna kombinera de två världarna.

– Det är det som är tanken. Jag vill kunna bidra genom att ge ungdomar jobb, säger han.

Just nu står en ung sommarjobbare bakom glassdisken. Själv är Tobias Berglund ofta i glassfabriken i Länna.

Han beskriver glassen som gelato med nordisk touch, och kan märkas i smaker som rabarber eller äpple med kanel.

– Gelato är mjölkbaserad, men man har alltid lite grädde i. Vi har lite mer grädde i för att det är gott och för att det höjer smaken.

Responsen från Huddingeborna har varit bra.

– Folk gillar verkligen glassen och de kommer tillbaka. En del undrar: "Får jag bara så där lite?", men man orkar inte äta så mycket, säger Tobias Berglund.

Glass i stora lass. Krämig pistageglass gjord på pistagenötter från Bronte och syrlig mojitoglass.

Glass i stora lass. Krämig pistageglass gjord på pistagenötter från Bronte och syrlig mojitoglass.

Pernilla Fagerström