– Visionen för oss politiskt är att de här fastigheterna ska säljas till ägare som har långsiktiga visioner att förvalta och måna om hyresrätten som bestånd, säger Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyrelsen och i bolaget Sollentuna stadshus AB som är moderbolag för kommunens egna bolag.

Det var 2016 som kommunfullmäktige beslutade att 2 000 av Sollentunahem AB:s då cirka 6 000 hyreslägenheter skulle säljas.

Försäljningarna sker i tre etapper, och nu är det alltså dags för etapp 2, då bolaget Sollentunafastigheter 3 ska sälja sina lägenheter i Häggvik och Tureberg.

Konsult inkopplad

Utöver kravet på långsiktighet vill kommunen även att köparen ska arbeta aktivt med hållbarhet, bedriva ett eget trygghetsarbete, och delta i trygghetsarbete med Polisen, Sollentuna kommun, andra fastighetsägare och andra organisationer som jobbar för att skapa trygghet i kommunen.

Konsultbolaget Svefa har anlitats för att hjälpa kommunen med försäljningen. Planen är att ett avtal med en budgivare kan skrivas i maj 2021 och att övertagandet sker redan i september 2021.

Fram till att den nya ägaren tillträder är det emellertid Sollentunahem som förvaltar fastigheterna, betonar Henrik Thunes.

Fler aktörer

Syftet med försäljningarna av totalt nära 2 000 lägenheter är att få in fler aktörer på hyresrättsmarknaden och att frigöra resurser för kommunala investeringar, bland annat nyproduktion av kommunala hyresrätter.

Sollentunahem får dock inga pengar alls från den första försäljningsetappen, då 541 av bolagets tidigare lägenheter i Rotsunda och Rotebro såldes för 739 miljoner kronor.

https://www.mitti.se/nyheter/lagenheter-saldes-for-739-miljoner-men-sollentunahem-far-inga-pengar/reptln!KRqU2yfzkEB2DNXJkh1fFA/

Socialdemokraterna var kritiska till detta, men enligt Henrik Thunes är Sollentunahem ”just nu inte beroende av finansiering för att kunna bygga”, men det kan bli annorlunda med pengarna från etapp två och tre.

– Vi får se vilka behov som finns och hur pengarna ska fördelas då, sa han i december i fjol.

Socialdemokraterna är emellertid fortsatt emot utförsäljningen.

– Att sälja ut kommunens tillgångar och överge två kommundelar där många Sollentunabor upplever otrygghet är fel väg att gå. Kommunen borde i stället jobba aktivt för att ta tillbaka kontrollen och öka sin närvaro i Tureberg, Skälby och Häggvik, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.