Från nyår har kommunerna tagit över ansvaret för att samla in returpapper från FTI, Svenska Förpackningsinsamling, som läggs ner under våren.

Förra sommaren fick två sommarjobbande ungdomar inventera containrarna inför övertagandet.

Sommarjobbarna kunde rapportera att containrarna sällan fylls, vilket gav glesare hämtningar som i sin tur försämrade kvaliteten på det återvunna papperet. Sopkärlen stod illa placerade och orsakade brandrisk eller trafikhinder. I behållarna dumpas annat avfall än returpapper och alla var utsatta för klotter.

Risk för returpapper i soporna

Kommunen kom fram till att det inte längre är lika viktigt att ha containrar för tidningar utställda när det samtidigt går att lämna in returpapper på de tolv återvinningsstationerna runtom i Vallentuna.

En viss risk finns att returpapper inte blir återvunnet och hamnar i den brännbara soppåsen när containrarna försvinner. Samtidigt kan det bli lättare för Vallentunaborna att lägga sitt skräp i rätt kärl om de går till en återvinningsstation, där man kan lämna flera sorters avfall.

2027 är det meningen att returpapper och förpackningar ska samlas in i närheten av bostäderna. Fram till dess får man gå till de återvinningsstationer som finns runtom i kommunen.