Drömmen om ett eget kulturhus i Bergsjön har funnits sedan tidigt 2000-tal. Efter år av diskussioner om vad kulturhuset ska innehålla, var det ska ligga och hur det ska se ut, är nu den färdiga produkten redo.

– Att bara ha invigning under en enda dag kändes synd när det är så mycket vi vill visa upp. Istället har vi valt en längre period, fram till 4 september, för att på så sätt sprida ut programpunkterna, säger Kalle Skatt Söderström.

Invigningen startar klockan 13 på onsdag 17 augusti. Förutom uppträdanden och tal kan besökarna ta del av gratis workshops i någon av kulturhusets många ateljéer. Vid klockan 15 premiärvisas även dokumentärskaparen Nasrin Pakkhos film som skildrar historien om hur kulturhuset kom till.

Känner förväntan

Producenten Kalle Skatt Söderström och bibliotekarien Linnéa Siitari som guidade runt i kulturhuset berättar att stämningen är förväntansfull inför att få öppna dörrarna och välkomna besökarna på onsdag.

– Drömmen är att unga ska få prova på och hitta nya fritidsintressen här, utan att det ska behöva kosta en massa pengar, säger Linnéa Siitari.

"Verkligen efterfrågat"

Förutom bibliotek och salar för repetition och föreställningar, innehåller kulturhuset tre olika ateljéer för kreativt skapande med bland annat färg och textil.

I byggnaden finns även keramik- och musikstudio, en så kallad "black box" samt utställningssal. Konstnären Hassan Boustani från Kortedala blir den förste som får ställa ut sina verk där.

– Arkitekterna som ritade förslaget fick tydliga instruktioner på vilka slags rum och utrymmen huset skulle inkludera. Det känns jättekul att det har blivit så pass många studieplatser och grupprum för stora och små. För det är något som verkligen har efterfrågats, säger Linnéa Siitari.

Vad hoppas ni att Kulturhuset Bergsjön ska bli i framtiden?

– Jag ser fram emot att det blir ett kulturhus som boende i Bergsjön verkligen kan få användning för. Oavsett om det handlar om att hitta en plats för att plugga, låna böcker eller se en föreställning, säger Kalle Skatt Söderström.

– Och att det ska bli en naturlig mötesplats för Bergsjöborna som för hela Göteborg, säger Linnéa Siitari.