HOTSPOT. Vid vissa platser begås många så kallade livskvalitetsbrott, och där behöver man sätta in resurser, enligt utredaren Magnus Lindgren. Foto: Åsa Sommarström/Pressbild

Nu kartläggs "hotspots" för brott i regionen

Vissa platser är otryggare än andra, på grund av att där begås många så kallade livskvalitetsbrott. Det enligt den Trygghetskommission som Region Stockholm tillsatt, i syfte att sätta in åtgärder där de behövs mest.

  • Publicerad 11:15, 8 maj 2021

Den är vår andra pandemi

Terrorbrott och gängskjutningar får stor uppmärksamhet, men det är klotter, skadegörelse, störiga killgäng och folk som urinerar offentligt som skapar otrygghet för allmänheten.

Det är utgångspunkten i den trygghetskommission som Region Stockholm tillsatte i höstas.

Var fjärde ung orolig för personrån

Nu har den första delrapporten presenterats, där man slår fast var de flesta så kallade livskvalitetsbrotten begås. Och ofta nog sammanfaller de med var människor upplever otrygghet.

Heta områden

En digital karta med "hotspots" kommer att bli tillgänglig för allmänheten. Den bygger på polisanmälda brott, rapporterade händelser till SL:s trygghetscentral och polisens trygghetsundersökning.

Generellt är knutpunkter i kollektivtrafiken och sjukhusområden sådana hotspots, men kartorna kommer att visa data ner på kvartersnivå.

Kollektivtrafik

Ett exempel är tunnelbanans blå linje genom Sundbyberg. Runt stäckningen anmäldes 7 021 livskvalitetsbrott år 2020. Klotter och skadegörelse stod för merparten, därnäst fordonsbrott och narkotikabrott.

Området kring Sundbybergs station var extra utsatt, och där rapporterades också många ordningsstörningar in till trygghetscentralen.

Sjukhus

Även i områden som angränsar till sjukhus anmäls många brott. Runt Södersjukhuset anmäldes 2 240 brott, varav 999 fall av klotter, 354 fordonsbrott, 41 fall av misshandel och 48 ofredanden under 2020.

– Hur det ser ut skiljer sig mellan kommuner och kommundelar. Nästa steg i vårt arbete blir att föreslå åtgärder, hur regionen kan kroka arm med polis och andra för att öka tryggheten, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare i stiftelsen Tryggare Sverige som leder arbetet.

Unga män allt mer otrygga

De grupper som är mer otrygga än andra är barn, unga vuxna, äldre, kvinnor, storstadsbor och personer med funktionsnedsättning.

– Vissa brott ökar, och andra minskar, över tid. Men oron och rädslan att utsättas har ökat. Särskilt unga män är allt mer otrygga, säger han.

Som en pandemi

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är kommissionens ordförande.

– Otryggheten äter människor, deras tillit och deras frihet. Den är vår andra pandemi. Om vi inte agerar får vi en ung generation som växer upp med otrygghet, som påverkar var de väljer att bo och arbeta, säger han.

I november väntas Trygghetskommissionen komma med sin slutrapport.

Skadegörelse vanligaste brottet

Så många "livskvalitetsbrott" anmäldes 2020:

Skadegörelse (inklusive klotter): 122 280

Fordonsbrott: 46 702

Narkotika: 25 759

Inbrott: 10 593

Misshandel utomhus: 7 995

Ofredande: 7 116

Stöld person: 6 538

Olaga hot: 4 742

Rån: 1 928

Våldtäkt utomhus: 227

Här anmäls flest brott:

Stockholm (cirka 1 400 per 10 000 invånare).

Upplands Väsby, Nynäshamn, Södertälje (cirka 950 per 10 000 invånare).

Sundbyberg, Upplands-Bro, Solna (cirka 900 per 10 000 invånare).

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre