Från den 1 mars kan personer förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik – om det finns risk för att man till exempel stjäl varor eller trakasserar personal.

"Vid riskbedömningen ska det särskilt beaktas om personen tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken", står det i förslaget. Den som bryter mot tillträdesförbudet kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Alexandra Rosander är ICA-handlare i Enebyberg sedan 2013. Hon tycker att förslaget är bra.

– Det är bra för branschen, eftersom det handlar om mycket pengar. Men egentligen är det en tjänst för arbetsmiljön och trygghet.

Hon berättar att även de är drabbade av snatteri.

– Varje dag ser vi att det försvinner från hyllorna, och det är vissa personer som sätter det i system. Därför är det bra. Men vi har inga problem med stök och skadegörelse direkt, som inne i andra delar av länet, eftersom det är ett lugnt område.

Andreas Saptovic är nämndeman i Solna tingsrätt. Dessutom äger han butikerna Grymt godis i Järfälla och Huddinge.

Han är van vid att tala snattare till rätta. I Barkarby tog han till exempel två småtjejer på bar gärning efter att de hade fyllt en väska med lösviktschips.

Värst stölddrabbad är dock butiken i Heron city, eller "vilda västern" som han kallar det.

– Där har det varit kanske tre, fyra gäng per helg.

Godistjuvarna till trots: Andreas Saptovic är inte särskild imponerad av den nya lagen. Den kommer mest att vara till hjälp för butiksjättar, tror han, eftersom de har bäst möjligheter att identifiera brottslingar från början.

– Det är de stora kedjorna som har råd att ha väktare och kameror, och som har ett litet rum dit de kan ta en tjuv. Vi har inte resurser till det.

Även Alexandra Rosander i Enebyberg menar att lagen inte löser hela problemet.

– Har du en och samma buse som kommer in ofta, då är det bra att vi nu kan säga att du får inte komma in här. Men du ska fortfarande ansöka om det här, och det ska finnas en dom. Där brister det, säger hon.

Hur kan man annars göra som butik?

– Mer närvaro och mer kontakt med kunder. Men det är svårt ju större butiken är, säger Alexandra Rosander.