Ny hall. Idag tränar Täby Gymnastikförening i Vallatorpskolan men har länge velat få en egen hall i kommunen. Nästa år kan bygget börja. Foto: Täby Gymnastikförening

Nu kan en ny hall byggas vid Täby IP

En ny hall för gymnaster ska byggas i Täby. Men frågan har varit var den ska stå. Nu utreder kommunen Täby IP i Täby kyrkby som en lämplig plats.

  • Publicerad 17:17, 17 dec 2020

Det kommer att bli en stor förbättring.

Beslutet att bygga en ny idrottshall, eller motorikhall som den kallas, i Täby togs 2018 i kultur- och fritidsnämnden.

Planer fanns på att bygga hallen där gamla Erikslundsskolan låg, men nu har kommunen tänkt om. I stället ser man över möjligheterna att bygga den vid Täby IP iKyrkbyn.

– Vi har tittat på flera platser runt om i kommunen och nu ser vi att Täby IP är en lämplig plats, bland annat för att det redan finns föreningar på platsen, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Gymnastikutrustning

Skillnaden mellan en vanlig hall och en motorikhall är att det kommer finnas utrustning som passar truppgymnastik, exempelvis hoppgrop, trampolin och tumblinggolv. Kommunen har startat en förstudie och utreder nu förutsättningarna för hallbygget.

– Vi är tidigt i en utredning, men vi har en god dialog med föreningarna som finns på platsen, säger Jenny Holmberg på Täbys enhet för sport och förening.

Ett steg närmare. Birgitta Kaasik (M) tycker att Täby IP är en lämplig plats för den nya hallen, bland annat för att det redan finns aktiva föreningar där. Foto: Ingela Bendrot

Det fanns förhoppningar om att starta bygget i år. Ebba Cedrum, verksamhetschef på Täby Gymnastikförening, tycker att det är bra att de nu går framåt i processen.

– Vi är glada att vi tar ett steg åt rätt håll. Hallen kommer att öka vår verksamhet och förbättra kvaliteten.

Föreningen har runt tusen medlemmar som främst kommer från Täby, men även från Vallentuna och Åkersberga. Idag finns det ingen hall i Täby ämnad för gymnastik, därför tränar de i Vallatorpskolan där det finns en del av den utrustning som behövs. Träningar bedrivs också i kommunernas gymnastiksalar.

– Gymnastiken är beroende av redskap och i den nya hallen kommer redskapen vara fasta. Idag bär vi ut all utrustning och det väger mycket och tar tid, så det kommer att bli en stor förbättring. Vi kommer också få fler träningstider, säger Ebba Cedrum.

Avsatt 60 miljoner

Hallen har nu tagits med i budgeten för 2021 där man avsatt runt 60 miljoner kronor. Exakt hur mycket hallen kommer att kosta är inte klart då kommunen utreder en total projektbudget.

– Nu finns det pengar till den i budgeten så vi hoppas vi kan börja bygga den 2021 och att den ska vara klar 2022, säger Birgitta Kaasik (M).

Tanken är också att hallen ska användas av andra föreningar.

– Vi utreder hur hallen kan tillföra något för de som redan är på Täby IP idag, så som omklädningsrum, säger Jenny Holmberg.

Beslut redan 2018

Kultur- och fritidsnämnden tog beslut om att bygga motorikhallen 2018.

Nu pågår förstudie för den nya hallen.

Byggstart är planerad till 2021 och hallen ska stå klar 2022.

Visa merVisa mindre