År 1990 donerade Gustaf Dahl Borgmästargården till Sigtuna kommun. Han gjorde på dagen han fyllde 100 år. Sedan dess har gården tillhört kommunens samling av bevarade historiska hus.

Borgmästargården renoverade år 1995 och har efter det använts till mindre möten, musikaftnar och föredrag. I år har Sigtuna Museum & Art i uppdrag att göra huset mer tillgängligt för besökare.

Samtliga föremål i huset har registrerats och kontrollerats av museet. Och nu kan besökare komma in och se hur det var inrett och såg ut när paret Dahl fortfarande bodde där.

– Att besöka borgmästarparets hem är som att göra en tidsresa. Här har många olika människor kommit och gått, festat, arbetat och bott. Man kan följa hur större delen av 1900-talets viktigaste händelser har påverkat livet hemma i Sigtuna och förändrat vår vardag. Från världskrig och politiska reformer till ny teknik som dammsugare, tvättmaskin, tv och flygplan, säger Ted Hesselbom som är museichef på Sigtuna Museum & Art, i ett pressmeddelande.

Borgmästargården byggdes 1920 och är ritat av arkitekten Uno Åhrén, en av funktionalismens grundare i Sverige. Huset är mycket väl bevarat och är ett så kallat funkishus.

Öppet hus den 8 juni

På onsdag nästa vecka kommer det att vara öppet hus. Då kan besökare se sig om inne i huset och få en visning av museets intendent.

Sedan kommer museet hålla öppna visningar under sommaren och berätta om husets historia och saker som är förknippade med borgmästarfamiljen och andra som bott i huset. Målet är att både huset och trädgården ska bli en del av museets basutställning Sigtunahistorier.