Dansar digitalt. Pandemin tvingar Binta Blackout (i mitten) att flytta in sina populära dancehall-kurser från Vällingbys kulturhus till vardagsrummen. Foto: Matilda Rahm.

Nu kan danssugna skaka loss med digital dancehall

Dansarna i Blackout Family ställer om och flyttar in sina populära dancehall-klasser från Kulturhuset i Vällingby till vardagsrummen.

  • Publicerad 12:09, 18 feb 2021

Pandemin gör att koreograferna Binta och Daniela Blackout från Blackout Family gör sina dancehall-klasser digitala fram till och med den 4 maj. Kurserna hålls tisdagskvällar via zoom och är gratis.

Klasserna har varit välbesökta i Vällingby, men de stoppades av pandemin i fjol.

Rötterna från traditonella danser

Den jamaicanska dansen har sina rötter i traditionella danser som formats genom människors vardag. Dancehall-kurserna riktar sig till både nybörjare och de som dansat tidigare, men du måste ha fyllt 12 år.

Kulturhusen i västerort ställer in föreställningar

Olof Hanson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby, är väldigt glad över att man kan dra igång dancehall-träningen igen.

– Dansen har vi haft med redan från 2016 när kulturhuset i Vällingby öppnade. Det har blivit en livfull community för ungdomar och unga vuxna kring den och det blir intressant att se om det håller i sig nu när dansträningen flyttas in i hemmen, säger han.

Oklart kring teaterproduktioner

Annars fortsätter de digitala bokmåndagarna via Kulturhuset Vällingbys facebook, närmast den 8 mars med Valerie Kyeyune Backström. Om det blir några teaterproduktioner för publik i vår är ännu oklart, enligt kulturhusets kommunikatör Carolina Oscarsson.

Intresserad?

Dancehall-klasserna: sker via Zoom, anmälan via dancehall@stadsteatern.stockholm.se. För att delta behöver man tillgång till en dator med kamera, surfplatta eller smartphone med internetuppkoppling.

Klasserna hålls tisdagar, 17.00-17.45 och 18.00-18.45. I första klassen övas grundläggande rörelser och steg, och i andra klassen används rörelserna och stegen man lärt sig för att fokusera mer på koreografi. Nybörjare rekommenderas delta i klass 1. 

Bokmåndag: (sänds via Kulturhuset Vällingbys Facebook-sida)

8 mars, 18.00: Valerie Kyeyune Backström.

29 mars, 18.00: Siduri Poli.

12 april, 18.00: Mian Lodalen.
 

Visa merVisa mindre