I slutet av 1880-talet, när änkegrevinnan Louise de Geer lät bygga Lejondals slott i Upplands-Bro skaffade hon även en lekstuga till sin 8-åriga dotter Elisabeth.Sedan dess har den drygt ett ton tunga lekstugan använts av fem generationer barn i släkten, och flyttats tre gånger.

Senaste flytten var för bara några veckor sedan, till änkegrevinnans barnbarns barnbarn Caroline Meyer Lagersparre. Nu står lekstugan på Carolines villatomt i Svinninge i Österåker.

Lekte i den som barn

– Det var dyrare att flytta den än den är värderad till, och den blir dyrare att renovera. Så det är min sämsta affär nånsin, skrattar Caroline, som själv lekt i stugan när hon var barn.

Här har också hennes egna barn lekt när de var små, när stugan stod hos mormor och morfar.

Caroline minns när lekstugan flyttades från Brogårds slott till hennes föräldrahem i Stocksund där hon är uppvuxen. Det var 1972. På gamla foton syns hur gubbarna lyfte den med remmar under taket. Ett tag såg det ut att gå illa, men flytten slutade lyckligt.

– Då var jag fyra år. Det fanns serviser och små barnmöbler och vi lekte jättemycket i den. Det var vårt eget hus.

Tidigare fanns även en egen vedspis i lekstugan.

Caroline berättar att fem man från firman Tunga Lyft jobbade en hel dag med flytten till Svinninge.

Använde kranbil

De specialtillverkade först en vagn för att flytta stugan som stod nästan 40 meter in på tomten i Stocksund. Först därefter kom kranbilen åt att lyfta den.

Under sin drygt 130-åriga historia har lekstugan genomgått ett antal tapetseringar och färgbyten och vissa delar ser rätt slitna ut.

Var grå från början

Ursprungligen var den sannolikt ”ljusgrå med blått foder” utvändigt, enligt en uppteckning. På den finns också en uppräkning av alla barn som fram till början av 1970-talet lekt i stugan: Adrienne, Ebba, Gunda, Mary, Charlie, Carl, Nils, Christina, Hedvig, Lovisa och Didrik med flera.

– Nu ska lekstugan bli riktigt fin igen. Det är planen, säger Caroline.

Är du ledsen över att själv ha missat slottslivet?

– Jag har inte kommit dit än, haha. Nädå, det här känns mer lagom.