LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid
Att påla Nordens högsta byggnad är inte helt enkelt. Pålningen har inneburit svenskt rekord för husbygge då varje påle är två meter i diameter. Varje påle ska enskilt kunna bära 4500 ton, att jämföra med en "vanlig" påle som normalt bär cirka 150 ton. Maskinen Starka Karla, som stått för borrningen för pålarna, väger bara den 250 ton.
Läs också: Karlastaden hämtar gatunamnen från grekisk mytologi
I arbetet, 80 meter ner i marken, har de mött både bohusgranit, så kallad friktionsjord och den väldebatterade göteborgsleran.
– Huset är inte bara 245 meter högt utan det är faktiskt nästan 80 meter under oss också. Det är något som vi hela tiden måste påpeka, säger Magnus Eckert, produktionschef för Karlatornets grundläggning i ett pressmeddelande.
Den lera som har grävts upp har lagts på specialgjorda dammar där vattnet har fått rinna av. Vattnet har renats i ett eget reningsverk innan den släppts tillbaka ut i Göta älv. Leran har körts till deponi.
Läs också: Rekordpris: Karlatornets dyraste lägenhet såld
Nu fortsätter arbetet med schaktning och spontning för att i början av nästa år kunna gjuta bottenplattan som ska bestå av 3500 kubikmeter betong i ett nästan fyra meter tjockt lager.
Samtidigt som Karlatornet nu går in i nästa fas planeras nu ett ännu högre hus i Danmark, vilket Göteborgsposten också skrivit om. Herning folkeblad rapporterar om ett 320 meter högt hus i Ikast-Brande på Mittgylland som har fått grönt ljus av kommunen.
Sernekes vd Ola Serneke kommenterar planerna i GP.
– Det finns många förslag om höga hus men de ska bli uppförda också, säger han till tidningen.
Läs också: Undersökning: 9 av 10 arkitekter dissar skyskrapor