AVKLARAT. Nu har samtliga boende på vård- och omsorgboenden i Huddinge fått sin första dos vaccin mot covid-19. Foto: Mostphotos

Nu har alla på äldreboenden fått sin första vaccindos

Nu har alla som vill på Huddinges äldreboenden fått sin första vaccindos mot coronaviruset. Inom några veckor är det dags för den andra. I februari beräknas 70-plussare börja vaccineras.

  • Publicerad 13:56, 15 jan 2021

Nu har alla på Huddinges äldreboenden fått den först dosen av vaccinet mot coronaviruset. Först ut var Björnkulla, Rosendalsgården och Stuvstagården där de boende vaccinerades redan i mellandagarna.

Sedan följde övriga äldreboenden efter.

Från och med den här veckan har all personal inom äldreomsorgen samt personal inom socialpysikatrin och funktionshinderomsorgen möjlighet att vaccinera sig.

– Alla vaccinationer har genomförts enligt plan. Om några veckor är det dags för den andra dosen, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i socialnämnden.

70-plussare ska erbjudas vaccin i februari

Det är Folkhälsomyndigheten som har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. De som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka är först ut att få vaccin.

Region Stockholm ansvarar för vaccinationen i regionen, men kommunen är behjälplig vid de särskilda boendena. Vaccineringen av personalen sköts av Vaccindirekt.

Under en pressträff på onsdagen meddelade Sveriges kommuner och regioner, SKR, att regionerna bedömer att man kan börja vaccinera de över 70 år och de som har insatser mot LSS i början av februari

Även annan vårdpersonal kommer då att börja vaccineras.