Bollförande. Såväl Gustav Sandberg Magnusson (bilden) som Nikola Vasic anser att det är jobbigt för motståndarna att möta BP, som får jaga mycket boll. Foto: Stefan Källstigen

Nu hägrar allsvenskan för BP

Brommapojkarna är på väg att göra det igen – frågan är vilka som kan stoppa klubben från allsvenskan. "För mig borde vi kunna gå upp igen – och det är en känsla som är oöverträffbar", säger lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson.

  • Publicerad 15:05, 16 sep 2022

Den stora risken infinner sig om vi skulle gå ifrån strategin

Det är tongångarna uppåt den varma tisdagen när Mitt i besöker herrlagets träning på Grimsta IP. Laget kom från sex raka segrar och har haft tio raka matcher utan förlust.

Gustav Sandberg Magnusson, 30, har tillhört A-truppen sedan 2009 och jubilerade nyligen som spelaren med flest matcher i klubbens historia. Han är övertygad om att BP borde kunna gå upp – och stanna – i allsvenskan.

– Häcken är en liknande klubb och har lyckats i Göteborg. Vi borde kunna stanna i allsvenskan längre än två säsonger i rad. Det hade också förhoppningvis lett till att de tre stora klubbarna i stan tappat lite publik till oss, säger han.

Hiss-laget. BP har pendlat mellan division 1, superettan och allsvenskan i tio års tid. Lagkaptenen Gustav Magnusson Sandberg anser att det är dags att BP går upp i högsta serien för att stanna. Foto: Sefan Källstigen

Anfallaren Nikola Vasic, 30 (bilden), tycks alla tre vara i sitt livs form. "Det känns som att vi är starkast i superettan just nu. Laget känns otroligt stabilt, med en tydlig plan om vad vi ska göra. Vi försöker spela boll högt och inte låta motståndarna ha så mycket boll", säger Nikola Vasic. Foto: Stefan Källstigen

Flugit under radarn

Tränaren Christer Mattiasson anser att säsongen gått över förväntan.

– Inför året hade jag tagit läget vi har nu alla dagar i veckan.

Det pratades om Halmstad, Öster och Örebro inför säsongen. BP, som när Mitt i besöker träningen ligger på den andra direktplatsen upp till allsvenskan, har flugit under radarn.

– Men det är en sjukt jämn serie. Vi behöver ha flyt med att slippa skador under slutskedet, säger Christer Mattiasson.

Han anser inte att BP förlorar något om man skulle falla på målsnöret.

– Det är inte vår stora uppgift att gå upp, men gör vi det så vore det otroligt roligt.

Medgång. Det är uppsluppen stämning runt BP:s träning när Mitt i besöker den. Det är tydligt att laget mår bra. Här instruerar tränaren Christer Mattiasson några av spelarna. Foto: Stefan Källstigen

Säljande klubb. 104 miljoner kronor har Brommapojkarna dragit in på spelarförsäljningar under de senaste fyra åren. Klubbens egna kapital ligger i dag på närmare 45 miljoner kronor. Transferintäkterna utgör nästan häften av BP:s samlade intäkter, en strategi som klubbdirektör Peter Kleve håller hårt i. Foto: Stefan Källstigen

"Har fått ihop det väldigt snabbt"

Inne i klubbhuset tar klubbdirektör Peter Kleve emot oss på sitt lilla, spartanskt inredda kontor. Att allsvenskan skulle hägra i höst var inget han var beredd på när han anlände till klubben i år.

– Men spelare och ledare har fått ihop det väldigt snabbt. Det är jättekul att se.

Spelarna verkar övertygade om att ni är redo för allsvenskan?

– För mig är det väldigt viktigt att vi i så fall går upp på det sätt vi vill gå upp på. Att vi spelar unga spelare. Om BP ska vara ekonomiskt hållbara på lång sikt i svensk elitfotboll måste vi fortsätta sälja fotbollsspelare, säger Peter Kleve.

BP:s verksamhet finansieras till stor del av just spelarförsäljningar. Klubben har en post i budgeten vigd åt detta på 10 miljoner kronor.

– Och för att kunna sälja unga fotbollsspelare behöver vi spela dem. Saknar vi spelare i truppen som är under 23 år när vi går upp i allsvenskan är det bättre att vi går upp vid ett senare tillfälle.

Peter Kleve säger att han "ständigt" kommer vilja att laget har ytterligare en-två unga spelare i startelvan.

Ser du några risker med att BP skulle gå upp i allsvenskan?

– Den stora risken infinner sig om vi skulle gå ifrån strategin, men det är mitt jobb att se till att vi inte gör det. Spelar vi bara etablerade spelare i allsvenskan kommer vi inte kunna sälja några spelare, och vi kommer inte kunna ha en ekonomiskt hållbar ekonomi.

– Men gör vi det bra och följer strategin tror jag vi kommer kunna etablera oss i allsvenskan.

BP:s avslutande matcher i superettan

Jönköping (b), 17 september

Öster (b), 4 oktober

Utsikten (h), 9 oktober

Norrby (b), 15 oktober

Brage (h), 25 oktober

Trelleborg (b), 30 oktober

Örgryte (h), 5 november

Visa merVisa mindre