Samarbete. "När jag frågade om Linnea kände någon bonde på ön sa hon; vad kul att du ringde, för jag har länge drömt om att bli bonde", säger ägaren Göran Arvinius här tillsammans med bonden Linnea Falk. Foto: Sacharias Källdén

Nu fylls Arbottna herrgård på Muskö av liv

Det senaste året har insidan av Arbottna herrgård på Muskö genomgått en grundlig renovering. I somras öppnade portarna upp igen, till ett retreat med fokus på välmående och hållbarhet. Men planerna för platsen sträcker sig utanför herrgårdens portar.

  • Publicerad 12:48, 24 sep 2021

Den vita herrgården har stått i grönskan på Muskö sedan 1700-talet. Sedan 1950-talet har huset ekat tomt. Men för ett år sedan började renoveringen av herrgården och i juli var arbetet klart.

När Göran Arvinius, delägare i Arbottna säteri som äger det nya hotellet, öppnar upp dörrarna till herrgården kan man fortfarande känna lukten av plast och nymålad färg i entrén.

– Det såg ut som ett spökslott första gången vi kom hit, helt övergivet. Sedan ett år tillbaka har det varit tolv man här på heltid och jobbat, så nedkört har det varit, berättar han.

Herrgården. Arbottna herrgård härstammar från 1790-talet. Foto: Sacharias Kallden

Vardagsrummet. Att ha kvar inredning och design från 1700-talet har varit viktigt. Foto: Sacharias Källdén

Träffar. I den nyrenoverad herrgården finns det rum för konferenser och andra verksamheter. Foto: Sacharias Källdén

Retreat med gemenskap

Totalrenoveringen av herrgårdens insida har resulterat i ett nytt retreat med tolv rum, restaurang och samlingsrum för yogalektioner och konferens. Enligt Göran ska det nya hotellet kännas som ett hem.

– Det ska mer vara som att vi alla bor tillsammans i en herrgård. Det som ska vara övergripande här är ordet gemenskap och att vi gör saker tillsammans när du är här som gäst.

I det gemensamma vardagsrummet på övervåningen finns ett flertal brädspel och badrummen delas med andra boenden i herrgården.

Inspireras av 1700-talet

Även om huset gått igenom en stor renovering har det varit viktigt att mycket av det gamla från 1700-talet ska bevaras. I de flesta rummen sitter samma tapeter kvar och dörrarna är inoljade i linolja "som på den gamla tiden".

– Det är himla kul att kunna bevara allt detta. Vi ville ha kvar 1700-talets naturromantiska stil när allt skulle vara så vackert som möjligt. Det är otroligt bra för din hälsa att bo vackert.

Planer. "Här ska vi bygga bygatan", berättar Göran. Idag bor han i det röda huset i bakgrunden. Foto: Sacharias Källdén

Ekologisk gård

Samtidigt är retreatet en liten del av arbetet som företaget och markägarna Arbottna säteri har arbetat med i området de senaste tio åren. Här är tanken att ett ekologiskt lantbruk med 150 hushåll ska växa fram. Förhoppningen är att kunna börja bygget av en bygata inspirerad av Söders höjder redan nästa år.

– Vi ville sätta i gång redan ett år efter att vi kom hit, men det tar tid med att få bygglov. Nu hoppas vi att vi kan få sätta i gång nästa år, berättar Göran.

Även arbetet med det ekologiska jordbruket har pågått ett tag. Förhoppningen är att marken ska ha betande kor, höns och getter om några år. Kanske även två vattenbufflar som kan rensa bort vassen i Maren. Målet är att praktiskt taget vara självförsörjande om två år.

– Vi vill ta upp jordbruket här, vi ska ha grönsaksodlingar, kouppfödning och även frigående höns framöver, berättar Linnea Falk.

Idag är hon bonde och ansvarig för djur och odlingar. Att få vara bonde på ett ekologiskt jordbruk var en dröm när Linnea flyttade till Muskö.

– Så nu är jag bonden här! Jag tror att det finns ett stort intresse för detta och det ligger i tiden, säger Linnea.

Arbottna herrgård – från 1700-tal till 2021

Huvudbyggnaden och flygeln härstammar från 1790-talet.

I början av 1950-talet fick Försvarsmakten tillgång till markerna runt gården när Muskö blev strategisk bas för marinen.

Haninge kommun hade förköpsrätt på de 220 hektaren, men i stället blev det budgivning där företaget Drömgården (senare Arbottna säteri) lade högsta budet på 35 miljoner.

Idag äger Arbottna säteri herrgården och marken omkring.

Under de senaste sommrarna har företaget haft kafé, utställningar och erbjudit andra aktiviteter i husen och området runt herrgården.

I september 2020 inleddes renoveringen av herrgårdens insida.

I juli 2021 öppnade retreatet.

Visa merVisa mindre