Den vita herrgården har stått i grönskan på Muskö sedan 1700-talet. Sedan 1950-talet har huset ekat tomt. Men för ett år sedan började renoveringen av herrgården och i juli var arbetet klart.

När Göran Arvinius, delägare i Arbottna säteri som äger det nya hotellet, öppnar upp dörrarna till herrgården kan man fortfarande känna lukten av plast och nymålad färg i entrén.

– Det såg ut som ett spökslott första gången vi kom hit, helt övergivet. Sedan ett år tillbaka har det varit tolv man här på heltid och jobbat, så nedkört har det varit, berättar han.

Retreat med gemenskap

Totalrenoveringen av herrgårdens insida har resulterat i ett nytt retreat med tolv rum, restaurang och samlingsrum för yogalektioner och konferens. Enligt Göran ska det nya hotellet kännas som ett hem.

– Det ska mer vara som att vi alla bor tillsammans i en herrgård. Det som ska vara övergripande här är ordet gemenskap och att vi gör saker tillsammans när du är här som gäst.

I det gemensamma vardagsrummet på övervåningen finns ett flertal brädspel och badrummen delas med andra boenden i herrgården.

Inspireras av 1700-talet

Även om huset gått igenom en stor renovering har det varit viktigt att mycket av det gamla från 1700-talet ska bevaras. I de flesta rummen sitter samma tapeter kvar och dörrarna är inoljade i linolja "som på den gamla tiden".

– Det är himla kul att kunna bevara allt detta. Vi ville ha kvar 1700-talets naturromantiska stil när allt skulle vara så vackert som möjligt. Det är otroligt bra för din hälsa att bo vackert.

Ekologisk gård

Samtidigt är retreatet en liten del av arbetet som företaget och markägarna Arbottna säteri har arbetat med i området de senaste tio åren. Här är tanken att ett ekologiskt lantbruk med 150 hushåll ska växa fram. Förhoppningen är att kunna börja bygget av en bygata inspirerad av Söders höjder redan nästa år.

– Vi ville sätta i gång redan ett år efter att vi kom hit, men det tar tid med att få bygglov. Nu hoppas vi att vi kan få sätta i gång nästa år, berättar Göran.

Även arbetet med det ekologiska jordbruket har pågått ett tag. Förhoppningen är att marken ska ha betande kor, höns och getter om några år. Kanske även två vattenbufflar som kan rensa bort vassen i Maren. Målet är att praktiskt taget vara självförsörjande om två år.

– Vi vill ta upp jordbruket här, vi ska ha grönsaksodlingar, kouppfödning och även frigående höns framöver, berättar Linnea Falk.

Idag är hon bonde och ansvarig för djur och odlingar. Att få vara bonde på ett ekologiskt jordbruk var en dröm när Linnea flyttade till Muskö.

– Så nu är jag bonden här! Jag tror att det finns ett stort intresse för detta och det ligger i tiden, säger Linnea.