Järfälla bildarkiv

Bullerby-feeling. För exakt hundra år sedan fick sjuåringarna på Stäketskolan och deras lärarinna Ragnhild Ahlström besök av en fotograf. Skolan byggdes 1916 och ända fram till 1991. Några år tidigare hade framväxten av Kallhälls villastad dragit igång med enklare trävillor som anställda vid Bolinders lät bygga.

Bengt Thulin

Pressbyrån anno 1933. Inga Åström är på strålande humör inuti sin lilla kiosk vid Jakobsbergs järnvägsstation. Det här är stationens första kiosk och den flyttade senare till Nyboda. I bakgrunden till vänster går det att skymta järnvägsövergången vid den gamla Allévägen.

Rune Ryberg

Gubbar som tittar. Året är 1943 och tyskarna krigslycka har vänt. Hemma i Sverige är vi förskonade från krigets fasor men ute på F8 på Barkarby Flygfält pågår övningar alltjämt. Här kisar flottiljläkaren Nyström och flottiljchefen Hägglöf tillsammans med en så kallad ”civilist” upp mot en flyguppvisning.

Okänd/Järfälla bildarkiv

Strejk var det här. Enligt uppgift gjorde sig en finsk ingenjör sig impopulär bland arbetarna på Bolinders Fabrik i Kallhäll år 1953. Så pass impopulär att arbetarna gick ut i strejk och i samband med det sprang efter ingenjören i ett försök att mota ner honom i Mälaren. Strejken skulle ha varit tillfälligt och handlat om ackord.

Gunnar Klein/Järfälla bildarkiv

60-talsidyllen? En får man anta relativt nybliven mamma tar en promenad längs med Vasavägen i centrala Jakobsberg. Bakom henne tornar bostadsföreningen Allmogens kåkar upp. Det uppförs totalt sju byggnader här mellan 1963 och 1964. Det här blev senare Allmogeplatsen.

Olle Malmberg

Doktorn kan komma. En pojke får genomgå en läkarundersökning på daghemmet Mjölnarstugan på Vibblabyvägen i Jakobsberg. Av pojkens hållning att döma tycks han inte vara helt avslappnad av proceduren. Bilden togs 1973.

Okänd/Järfälla bildarkiv

Lättantändlig. Jakobsbergs kvarn brann ner till grunden 1980. Bara ett år senare stod en replika av den gamla kvarnen på platsen. Här betraktar en handfull människor just den replikan. Kvarnen överlevde hela vägen fram till 1997 då kvarnen brann ner igen. Den gavs nytt liv igen – bara för att brännas ner igen 2005. Nu finns kvarnen kvar i människors minnen, och på bilder i Järfälla kommuns bildarkiv.