Rågsveds egna tv-familj. Pappa José Ramirez Silva, mamma Monica Calderon Ramirez, storasyster Chanel Ramirez Calderon med hunden Molly. I mitten Nicole Ramirez Calderon. Foto: Sacharias Källdén

Nu får vi följa Nicoles liv i rutan igen

Hon har porträtterats i tv sedan födseln. Nu pågår tredje säsongen av dokumentären Född 2010. I den får vi följa Nicole­ och hennes familj i var-dagen hemma i Rågsved.

  • Publicerad 16:00, 6 nov 2020

Våra liv blev som en öppen bok

Föräldrarna separerar och blir tillsammans igen. Familjen flyttar från Rinkeby till radhus i Rågsved. Pappa José får en stroke. Nicole och hennes syskon växer upp, leker med kompisar, gosar med hunden Molly och spelar fotboll.

De är en helt vanlig familj, om än med dramatiska öden. Men en sak skiljer nu 10-åriga Nicole från hennes klasskompisar på Bäckahagens skola i Bandhagen.

Hennes liv är ett av de som har dokumenterats och nu sänds, i tredje säsongen av serien Född 2010.

Känslosamt att se serien

Och det är först nu, när Nicole är tio år, som hon och hennes kompisar är stora nog för att på ett nytt sätt följa serien.

– Det är kul. Mina kompisar säger att jag är känd, svarar Nicole och ler.

Hennes föräldrar berättar att Nicole kollade på de två första säsongerna, som sändes för flera år sedan, i somras.

– Hon hade många funderingar, om när vi separerade och så. Det var mycket känslor, säger José Ramirez Silva.

Filmat på utlandsresor

Men vi tar det från början. År 2010, när Monica Calderon Ramirez väntade Nicole, fick hon veta att SVT sökte familjer som skulle föda barn det året.

Hon anmälde sitt intresse och vid det här laget har familjen lärt känna filmfotografen Martina Iverus väl. SVT:s fotograf har följt med familjen på utlandsresor och filmat från och till när det varit tufft.

– Det blir som en dagbok. Men vi tog avstånd från filmandet när vi var separerade, säger Monica.

– Först trodde jag att serien bara skulle handla om Nicole, vilket det gör mer nu. Men till en början var hon ju en bebis, och så liten, och då kunde de inte bara filma henne när hon låg där och sov. Så våra liv blev som en öppen bok. Men nu känns det lyxigt att få Nicoles liv dokumenterat, säger José.

I serien skildras både större händelser och vardag i familjens liv och tanken är att serien ska pågå tills barnen i de olika familjerna är 15 år. Helst skulle Nicole vilja att SVT filmar när hon är på en trampolinpark.

– Jag vill att de ska följa med till Jump yard, säger hon.

Monica och José berättar att de blev ett par igen efter att de båda blivit kristna.

– Det hjälpte oss mycket. Och det känns som ett bra budskap, att vi hittade tillbaka till varandra. Det känns bra att ha en stabil grund att stå på när stormen kommer, säger de.

I serien får vi följa vardagslivet hemma hos familjen. Foto: Sacharias Källdén

Säsong tre sänds nu

I SVT-dokumentären Född 2010 får vi följa åtta familjer i hela Sverige från det att barnen föds tills idag.

Rågsvedsfamiljen består av barnen Nicole Ramirez Calderon (10 år), Chanel Ramirez Calderon (20 år) och Sebastian Ramirez Calderon (17 år), samt mamma Monica Calderon Ramirez och pappa José Ramirez Silva. 

Barnen har också två vuxna, utflugna halvsyskon, Anastatios och Evelin, på sin mammas sida.

Nu sänds säsong tre.

Visa merVisa mindre