Nu ska kommunen satsa mer på trygghet. Detta genom ett telefonnummer dit Danderydsbor kan ringa om de ser något som inte stämmer, eller sticker ut i kommunen.

Komplement till polis

– Vi vill öka tryggheten för Danderydsborna, det har varit vårt mål att de på ett enkelt sätt ska kunna komma i kontakt med kommunens väktare, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Numret ska vara ett komplement till övriga tjänster så som polis och grannsamverkan.

– Danderyd är tryggt i jämförelse, men det händer fortfarande saker i kommunen. Inte minst bostadsinbrott. Det är en rättighet att få känna sig trygg i sitt hem.

Ska utvärderas

Trygghetsnumret ska till en början införas som ett pilotprojekt i kommunen på två år. Därefter tas beslut om eventuell förlängning.

Men Hanna Bocander menar att de gärna sett fler poliser i kommunen istället.

– På det stora hela så ska det här inte behövas, det är polisen som ska ha det här ansvaret men de har inte de resurserna, säger hon.

Tjänsten är ett tillägg till nuvarande avtal med väktarbolag Securitas.

Det är deras larmcentral som tar emot alla samtal och bedömer om ärendet är relevant för väktarna. I vissa fall kan larmcentralen komma att hänvisa till någon annan trygghetsaktör eller brottsbekämpande instans, exempelvis polis.

– Jag tror att Danderydsborna kommer känna att det är skönt att den här tjänsten finns, personerna på larmcentralen kan hjälpa en att avgöra om man ska vända sig någon annanstans, säger Annette Lindell, brottsförebyggare i Danderyds kommun.

Enligt henne arbetar kommunen just nu mycket med att motverka bostadsinbrotten. Men även stölder, så som stöld av bildelar och cyklar.

Hon påpekar att trygghetsskapandet inte bara görs av väktare.

– Det viktigt att tänka finns många instanser dit man kan vända sig och många som är ute på gatorna. Som ungdomskoordinatorer, väktare, polisen, grannsamverkan och Mörby centrum har de egna ordningsvakter. Alla de samverkar för att öka tryggheten, säger hon.