Först ut är Hökeriet i Granby, som redan nu har klätt sin gårdsbutik i julskrud. Där kommer man förutom det vanliga utbudet att kunna köpa bonader, tomtar, hängen och andra juldekorationer.

– Vi serverar glögg, julfika och jultallrik. Det är bra att höra av sig innan om man vill äta för platserna är begränsade, säger Lise Nelzén som driver Hökeriet.

Nästa helg, den 3 december, är det julmarknad både i Orkesta bygdegård och den i Kårsta-Ekskogen.

Till Kårsta kommer ett 20-tal lokala hantverkare och andra utställare.

– Förutom alla juliga saker och presenter finns vårt café med kaffe, lussebullar, glögg och pepparkakor, säger Jan Eriksson som är en av arranörerna.

I Orkesta är det samtidigt utställning med konst och konsthantverk av lokala konstnärer.

Veckan därpå, den 10 december, har Frösunda hembygdsförening sin julmarknad.

– Det blir fika, lotterier och julmusik. Vi säljer hantverk, hembakat bröd, stickat, Frösundasenap och kransar och tomtar av granris. Vi har inga knallar, allting är hemgjort och tillverkat av bygdens folk, säger hembygdsföreningens ordförande Margareta Hellsten.

Den 17 december, ska Vallentuna 4H ha julmarknad. Det blir förstås ponnyridning och man kommer bland annat att kunna köpa fårullskransar som deltagarna gjort av gårdens egna får.

– Vi kommer också att ha häst och vagn-turer som man får förboka, säger Rebecka Jensen, biträdande verksamhetsledare. Det blir också klapphage hos får och kaniner och fika med hembakat bröd.

Sist ut är julmarknaden i Vallentuna centrum den 18 december. I centrum ordnas mindre julmarknader på lördagar

– Då brukar vi ha handlare och tomten kommer, säger Marie Grönquist, förvaltningschef på Fastpartner som äger de flesta hus i centrum. Sen har vi julmysaktiviteter alla lördagar i december.